U CENTRU SKANDALA

Lider norveške Komunističke partije ukrao skupocjene naočale

Kazna za ovaj incident iznosila je 3.000 kruna (500 KM), a norveška policija potvrdila je da je primila prijavu te fotografije i video snimke događaja

Nadzorne kamere zabilježile sve. Printscreen

E. A.

4.7.2023

Bjornar Moksnes (Moxnes) lider norveške Komunističke partije, našao se u žiži javnosti, zbog toga što je upleten u skandal, jer se saznalo da je ukrao par dizajnerskih sunčanih naočala iz trgovine na aerodromu u Oslu.

Kazna za ovaj incident iznosila je 3.000 kruna (500 KM), a norveška policija potvrdila je da je primila prijavu te fotografije i video snimke događaja.

Prvo je Moksnes rekao da je naočale Hugo Boss, koje su se prodavale za 1.119 kruna (200 KM), greškom iznio iz trgovine i da ga je zaposlenik zamolio da ih vrati.

Kasnije je promijenio svoju priču i rekao da je otkrio da ima naočale u džepu nakon što su on i njegova djevojka izašli iz trgovine kako bi otišli nešto pojesti. Političar je ispričao da je umjesto da se vrati u trgovinu skinuo cijenu i stavio naočale u prtljagu, bojeći se što će se dogoditi.

- Prošlo mi je kroz glavu da bih mogao naštetiti stranci vraćajući se i govoreći da sam donio naočale a da ih nisam platio i da bi to moglo postati ozbiljna stvar - rekao je Moksnes novinarima u subotu.

Tužitelj Ole-Martin Gurandsrud rekao je javnoj televiziji NRK da policija vjeruje, na temelju video dokaza i izjava, da je Moksnes djelovao s namjerom.

U ponedjeljak navečer norveške novine VG objavile su snimak nadzorne kamere iz trgovine koja prikazuje incident. U videu je prikazan kako vraća naočale na izložbu prije nego što ih stavi na vrh svojih kolica za prtljagu. Video potom pokazuje kako stavlja naočale u džep jakne i izlazi iz trgovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.