BIO NA MISIJI U ARMENIJI

Ukrajinski diplomata preminuo pod sumnjivim okolnostima: Utopio se na 1,5 metara dubokoj vodi

Armenija je zemlja koja ima bliske odnose sa obje zaraćene strane Rusijom i Ukrajinom

Aleksandar Senčenko. Ambasada Ukrajine u Armeniji

S. S.

14.8.2023

Pod misterioznim okolnostima na dubini vode od 1,5 metara preminuo je ukrajinski diplomata Oleksandar Senčenko (56).

Senčenko je radio kao najviši izaslanik Kijeva u Armeniji. Pronađen je mrtav u planinskom jezeru Sevan, na 2.000 metara nadmorske visine. Pronađen je mrtav u vodi oko 25 metara od obale u vodi koja je bila samo 1,5 metar duboka i topla 22 stepena. Njegovo tijelo su spasioci izvukli čamcem, ali bolničari nisu mogli da ga ožive. Ukrajinski zvaničnici rekli su da „ne znaju da li je njegova smrt prirodna“.

Armenija je zemlja koja ima bliske odnose sa obje zaraćene strane Rusijom i Ukrajinom. Senčenko je radio u ambasadi kako bi pomogao u blokiranju Rusa koji pokušavaju da zaobiđu sankcije koje je uveo Zapad, piše britanski Sun. Armenija je od Rusije odvojena samo susjednom Gruzijom. Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine saopćilo je sa "dubokom tugom" smrt "iskusnog i visokokvalifikovanog diplomate", ne komentarišući okolnosti njegove smrti.

- Spasioci na dužnosti na javnoj plaži u Sevanu uočili su nestanak čovjeka koji se kupao u jezeru u nedelju u 20.17 sati. Spasioci su izvukli čovjeka iz vode, ali je hitna pomoć utvrdila da je preminuo - saopćilo je armensko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Okolnosti Senčenkove smrti su i dalje nejasne ali brojne visoke ličnosti povezane sa Rusijom umrle su u čudnim okolnostima od početka rata u Ukrajini. Nagađalo se da bi tajna ruka Kremlja mogla biti umiješana u barem neke od smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.