"DESTABILIZIRAJUĆI" POTEZ

Rumuni pronašli dijelove ruskog drona: Hitno pozvali diplomatu na razgovor

Napadi su povećali sigurnosne rizike za NATO čije članice imaju uzajamnu obvezu odbrane

Pronađeni dijelovi drona na rumunskom tlu. Twitter

N. H.

10.9.2023

Rumunsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog otpravnika poslova nakon što su na tlu Rumunije otkriveni novi dijelovi drona slični onima koje koristi ruska vojska, objavila je državna novinska agencija Agerpres na svojoj internetskoj stranici.

Drugi dron

U subotu su rumunske vlasti otkrile da se drugi set dijelova bespilotne letjelice srušio se u državi članici NATO-a u istoj sedmici, u jeku ruskih napada na ukrajinske riječne luke, samo nekoliko stotina metara od granice sa Rumunijom.

Napadi su povećali sigurnosne rizike za NATO čije članice imaju uzajamnu obvezu odbrane.

- Otpravnik poslova veleposlanstva Ruske Federacije u Bukureštu hitno je pozvan u subotu u ministarstvo vanjskih poslova, na razini državnog tajnika - navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova.

- Državni tajnik za strateška pitanja Iulian Fota prenio je protest rumunske strane zbog povrede zračnog prostora Rumunije nakon identifikacije na (našem) teritoriju, u blizini granice s Ukrajinom, nekih fragmenata bespilotnih letjelica sličnih onima koje koriste ruske snage u agresiji na Ukrajinu - stoji u saopćenju ministarstva.

Neprihvatljiva povreda zračnog prostora

Predsjednik Klaus Johanis (Iohannis) rekao je da otkriće fragmenata upućuje na neprihvatljivu povredu zračnog prostora Rumunije.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, rekao je da su ruski udari u blizini granice „destabilizirajući“ čak i ako nema naznaka da Rusija namjerava pogoditi Rumuniju.

Najveća alternativa

Od jula, kada je Moskva napustila sporazum koji je ukinuo rusku blokadu ukrajinskih luka na Crnom moru, u više navrata pogođene su bile ukrajinske luke koje leže s druge strane granice rijeke Dunava s Rumunijom.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, a rumunska crnomorska luka, Konstanta, sada je najveća alternativna izvozna ruta Kijevu. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.