NEPOTVRĐENI SNIMCI

Militanti Hamasa zauzeli izraelsku vojnu bazu u blizini granice s Pojasom Gaze

Prema određenim izvještajima zarobljen je i izraelski tenk Merakva IV te najmanje jedno oklopno vozilo

Snimci koji kruže društvenim mrežama. Twitter

Z. K.

7.10.2023

Militanti Hamasa jutros su skupa sa baražom raketa iz Pojasa Gaze upali na teritoriju Izraela prolazeći kroz zaštitne ograde, ali navodno i uz pomoć paraglajdera te morskim putem.

Društvenim mrežama se šire nepotvrđeni snimci zauzete izraelske vojne baze. Hamas je objavio snimke navodnog upada njihovih pripadnika u vojnu bazu u blizini granice sa Pojasom Gazom. Na fotografijama se vidi niz naoružanih vojnika, ali i vojna oprema koja se nalazila u bazi.

Prema određenim izvještajima zarobljen je i izraelski tenk Merakva IV te najmanje jedno oklopno vozilo pješadije Namer. Ranije su objavljeni i snimci gorućeg tenka Merkava IV također vjerovatno u blizini granice Pojasa Gaze i Izraela.

Hamas je objavio i snimak jedinice nazvane Saqr, a koja je navodno koristila određene paraglajdere za upad na teritoriju Izraela.

Portparol IDF-a rekao je novinarima da je više od 2.200 raketa ispaljeno na Izrael od 6:30 ujutro. Kaže da su se militanti Hamasa infiltrirali s kopna, mora i zraka te se na najmanje sedam mjesta vodi borba između IDF-a i Hamasa. Vojska očekuje regrutaciju najmanje 10.000 vojnika.

U međuvremenu izraelska vojska je pokrenula zračne udare na Pojasa Gaze, a ministarstvo zdravlja Palestine je objavilo da je pogođena bolnica i ubijena najmanje jedna osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.