"DEPEŠA O NESLAGANJU"

Tenzije u State Departmentu zbog Bajdenovog pristupa izraelsko-palestinskoj krizi

Zvaničnici izražavaju nezadovoljstvo unutrašnjom politikom dok se kriza u Gazi nastavlja

State Department. AP

N. Č.

20.10.2023

Pristup predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden) izraelsko-palestinskoj krizi izazvao je rastuće napetosti unutar State Departmenta, agencije koja igra ključnu ulogu u vanjskoj politici SAD-a. Zvaničnici unutar State Departmenta, za američki HuffPost, izražavaju široko rasprostranjenu internu frustraciju zbog nedostatka sluha državnog sekretara Antonija Blinkena (Antony Blinkena) i njegovih najviših savjetnika. Kritike su posljedica fokusa na podršci izraelskim operacijama u Gazi, gdje se nalazi sjedište palestinske militantne grupe Hamas.

Nezadovoljstvo među zaposlenima

Neki zaposlenici State Departmenta osjećaju se zapostavljenima i smatraju da Blinken i njegov tim nisu zainteresirani za savjete vlastitih stručnjaka, dok se situacija u Gazi pogoršava. Od eskalacije krize, nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael, borbe u regiji odnijele su više od 4.000 života, dok Izrael priprema kopnenu invaziju na Gazu, što bi moglo rezultirati dodatnim desetinama hiljada smrtnih slučajeva.

I dok Bajden i Blinken ističu svoju želju da pomognu Izraelu u porazu Hamasa, također naglašavaju da ne žele vidjeti patnju među običnim stanovnicima Gaze ili širenje sukoba na regiju. Obojica su nedavno posjetili Izrael, a Blinken je dao prioritet nastojanjima otvaranja granice između Gaze i Egipta kako bi se omogućila humanitarna pomoć u okruženom području i omogućilo evakuaciju civila.

Izjava o neslaganju

Međutim, nezadovoljno zaposlenika State Departmenta kulminirao je u pripremi "depeše o neslaganju", dokumenta kojim se kritizira američka politika, a koji se putem internog kanala šalje čelnicima agencije. Takve depeše su u State Departmentu viđene kao ozbiljne izjave neslaganja u ključnim historijskim trenucima, a kanal za neslaganje je uspostavljen usred dubokih unutarnjih sukoba tokom Vijetnamskog rata. Diplomati ga od tada koriste kako bi upozorili na opasne odluke SAD-a u inozemstvu.

Dokument stiže nakon što je Đžoš Paul (Josh), veteran State Departmenta, najavio svoju ostavku kao odgovor na nedavne događaje. Paul, koji je radio na sporazumima o oružju više od desetljeća, rekao je da moralno ne može podržati američku opskrbu izraelskim vojnim planovima.

Uprkos napetostima, State Department je službeno podržao svoje zaposlenike u izražavanju različitih mišljenja. Međutim, osoblje se suočava s teškoćama zbog izražavanja suprotnih stavova, pri čemu se osjeća strah i kultura šutnje u vezi s pitanjem Izraela i Palestine.

Kriza morala

Dok su ključne odluke u rukama Bidena, Blinkena i nekoliko drugih najviših dužnosnika, zaposlenici State Departmenta igraju važnu ulogu u implementaciji raznih elemenata američkog odgovora na izraelsko-palestinsko nasilje. Ovi interni sukobi i neslaganja otkrivaju duboku krizu morala unutar agencije i mogli bi imati dugoročne posljedice na američku reputaciju u svijetu.

Naposljetku, depeša o neslaganju i broj potpisnika moći će pružiti uvid u razmjere nezadovoljstva unutar State Departmenta, dok se kriza u Gazi nastavlja i dok politika SAD-a prema Izraelu i Palestini ostaje predmetom široke rasprave unutar administracije i izvan nje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.