RIMOKATOLIČKI POGLAVAR

Papa Franjo osudio ubistva Izraelaca kao i težak položaj civila u Gazi

Pozvao na humanitarne koridore i poštivanje ljudskih prava u enklavi

Papa Franjo predvodio molitvu za mir na Bliskom Istoku. CNA

Z. K.

27.10.2023

Papa Franjo danas je predvodio posebnu molitvu za mir na Bliskom Istoku i drugim područjima sukoba. Franjo, koji je sazvao dan molitve i posta za mir među kršćanima širom svijeta nakon što je ovaj mjesec eruptirao rat u Gazi, predvodio je u molitvi hiljade ljudi u bazilici svetog Petra i mnoge druge koji su je pratili na televiziji i društvenim mrežama.

Pozvao na oslobađanje taoca

Rimokatolički poglavar, koji je pozvao na oslobađanje taoca i osudio ubistva Izraelaca koja su počinili militanti Hamasa, molio se Djevici Mariji da “inspirira čelnike nacija da potraže put mira.”

Papa je također osudio težak položaj civila u Gazi te je pozvao na humanitarne koridore i poštivanje ljudskih prava u enklavi. Molio je da Djevica Marija “dodirne srca zahvaćena mržnjom, preobrati one koji potiču i huškaju sukob, osuši suze djece, bude prisutna za stare i same, osnaži ranjene i bolesne, zaštiti one koji su prisiljeni napustiti svoje zemlje i svoje voljene, utješi potištene i probudi novu nadu.

Nije spomenuo sukobe

Na večernjem bogoslužju u petak nije spomenuo konkretne sukobe, prenosi Hina.

Ove sedmice, Franjo je održao niz telefonskih poziva sa svjetskim čelnicima, uključujući američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), kako bi razgovarali o potrebi sprječavanja eskalacije u regiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.