VAŠINGTON

Američka vlada: Izraelski rat protiv Hamasa ulazi u novu fazu, glavni cilj su tajni tuneli

Izrael kaže da je napao više od 12.000 ciljeva u obalnom pod

Ruševine u Gazi. Anadolija

Z. K.

4.11.2023

Američka vlada očekuje da će izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze ući u novu fazu u nadolazećim danima, prema izvještaju američkih medija.

Smanjenje zračnih napada

Američka televizija CNN izvijestila je, pozivajući se na visokog dužnosnika vlade u Vašingtonu, da administracija američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) očekuje smanjenje zračnih napada i jači "taktički fokus na kopnenu kampanju".

Dužnosnik je rekao da će cilj vjerojatno biti očistiti ogromnu tajnu mrežu podzemnih tunela iz kojih Hamas djeluje. Dok humanitarna pomoć nastavlja stizati u Pojas Gaze, američka vlada očekuje "smanjenje onoga što smo vidjeli" u odnosu na masivne izraelske zračne napade.

Od napada palestinske ekstremističke skupine Hamasa, koja vlada Pojasom Gaze, 7. oktobra, Izrael kaže da je napao više od 12.000 ciljeva u obalnom području. U međuvremenu, kopnene snage također napreduju protiv terorista Hamasa i tamošnjih vojnih ciljeva.

Brutalan pohod

Izrael je objavio svoje planove za brisanje Hamasa nakon što su njegovi militanti krenuli u brutalan pohod po izraelskim gradovima koji graniče s Gazom, ubivši 1.400 ljudi i uzevši 249 drugih za taoce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.