POJAS GAZE

Iz bolnice Al-Shifa evakuirano 31 prerano rođeno dijete

Uz prerano rođenu djecu, u pratnji su tri doktora i dva bolničara

U bolnici ostali samo najteži pacijenti. AP

H. J. I.

19.11.2023

Doktor Mohamad Zagut, generalni direktor bolničkog kompleksa u Gazi, rekao je danas da je evakuirano 31 nedonošče iz bolnice Al-Shifa u Gazi, koja je ispražnjena u subotu.

U pratnji tri doktora i dva bolničara

Uz prerano rođenu djecu, u pratnji su tri doktora i dva bolničara i u tijeku su pripreme za prevoženje palčića u Egipat preko graničnog prijelaza Rafah, jedinog koji povezuje palestinski teritorij s Egiptom.

Tim pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji je u subotu proveo samo sat vremena u bolnici zbog sigurnosnih razloga i opisao taj kompleks kao "zonu smrti", izvijestio je ranije danas da je u Al-Shifi ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, među kojima 32 bebe u kritičnom stanju.

U bolnici su ostali samo pacijenti u izuzetno kritičnom stanju

Oko 2.500 interno raseljenih osoba koje su potražile utočište na prostoru Al-Shife otišlo je nakon što su izraelske odbrambene snage u subotu izdale nalog za evakuaciju, saopćio je WHO, a u bolnici su ostali samo pacijenti u izuzetno kritičnom stanju i nepokretni.

Izraelske snage zauzele su Al-Shifu u svojoj ofanzivi na sjeveru Gaze prošle sedmice, rekavši da bolnica skriva Hamasov podzemni zapovjedni centar. Vojska je ustvrdila da je pronašla dokaze o postojanju baze Hamasa pod zemljom. Osoblje Al-Shife kaže da Izrael nije dokazao takve tvrdnje.

Posjet je bio usklađen s izraelskom vojskom kako bi se smanjili rizici, ali se dogodio u zoni aktivnog sukoba, s teškim borbama u blizini bolnice, dodao je WHO. WHO je ponovio svoj poziv na trenutni prekid vatre i stalnu humanitarnu pomoć, rekavši da je mogućnosti za medicinsku skrb u maloj obalnoj enklavi sve manje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.