ISTANBUL

Špijunska drama u Turskoj: Uhapšene dvije osobe koje su radile za Mossad, jedna je s Balkana

Utvrđeno je da je osumnjičeni Nikola Radonjić, za kojeg je dokazano da radi za izraelsku obavještajnu službu. On je kontaktirao Omara A.

Turska: Sprovedena istraga. Platforma X

H. J. I.

23.11.2023

U istrazi koju je sproveo Biro za istraživanje terorizma i organiziranog kriminala Ureda glavnog javnog tužilaštva u Istanbulu, utvrđeno je da je Raed Gazal (Gazzal) radio u ime kompanije povezane s Izraelskom obavještajnom službom, te da je palestinski programer softvera Omar A dobio ponuda za posao od Gazala.

Utvrđeno je da je Omar A., ​​kojeg su kontaktirali osumnjičeni za koje je utvrđeno da rade u ime izraelske obavještajne službe, došao u Istanbul da se sastane s njim oko ponude za posao i prebacio novac na račun palestinskog programera softvera za probne svrhe u zamenu za projekat koji je pripremio. 

Shvata se da je izraelska obavještajna služba povremeno intervjuisala ljude koji su koristili ovaj metod, a u ovom slučaju informacije su prikupljane preko dotične kompanije.

Kako se saznaje, osumnjičeni, za koga je u okviru istrage izdat nalog za zadržavanje, priveden je 7. oktobra na aerodromu u Istanbulu pod optužbom za "vojnu i političku špijunažu" nakon što je utvrđeno da je povezan sa Izraelskom obaveštajnom službom, i nakon toga je uhapšen, prenosi Anadolija.

Navedeno je da je u okviru iste istrage uhapšen i F.O., F.H, za kojeg je utvrđeno da u Turskoj obavlja špijunske aktivnosti u ime izraelskih obavještajnih službi.

Utvrđeno je da je osumnjičeni Nikola Radonjić, za kojeg je dokazano da radi za izraelsku obavještajnu službu. On je kontaktirao Omara A. i dao mu ponudu za posao.

Nadalje je otkriveno da je Radonjić, po dolasku u Istanbul, prebacio novac na račun palestinskog investitora za probni projekt koji je pripremio, a koji je bio namijenjen za Omara A.

Još je utvrđeno da je Radonjić imao veze s izraelskom obavještajnom službom, zbog čega je 7. oktobra uhapšen na aerodromu u Istanbulu pod optužbom za "vojnu i političku špijunažu", prenose turski mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.