SVE VEĆE NAPETOSTI

Iranski dron pogodio brod izraelskog milijardera

EPS kontrolira izraelski milijarder Idan Ofer i njegovi su brodovi već napadani na sličan način

Iranska bespilotna letjelica. AP

D. R.

25.11.2023

Iranska bespilotna letjelica u Indijskom okeanu navodno je pogodila kontejnerski brod kojim upravlja kompanija pod izraelskom kontrolom i manje ga oštetila, srećom nije bilo povrijeđenih, rekao je danas američki vojni funkcioner. 

Brod CMA CGM SYMI, koji plovi pod zastavom Malte, a nedavno je preimenovan u "Mayet", pogodila je jučer bespilotna letjelica.

Čini se da je riječ o iranskom dronu Shahed-136. Iran je Rusiji isporučio dronove "kamikaze" Shahed-136 za upotrebu u Ukrajini. Ti dronovi nose malu bojevu glavu koja eksplodira pri udaru.

Sve veće napetosti 

Incident se dogodio u jeku sve većih napetosti za sigurnost u pomorskom saobraćaju zbog rata između Izraela i Hamasa i nakon što su jemenski Huti, saveznici Irana, ranije ove sedmice zauzeli teretni brod povezan s Izraelom u južnom Crvenom moru.

Izrael je zapljenu broda nazvao "iranskim terorističkim činom". Singapurska kompanija "Eastern Pacific Shipping" (EPS), koja je iznajmila Mayet, rekla je u petak da je svjesna incidenta.

"Posada je na sigurnom"

- Plovilo o kojem je riječ trenutno plovi prema planu. Cijela posada je na sigurnom i dobro je - stoji u priopćenju EPS-a poslanom Reutersu. EPS kontrolira izraelski milijarder Idan Ofer i njegovi su brodovi već napadani na sličan način.

Mayet je isključio svoj transponder u utorak pošto je napustio luku Jebel Ali u Dubaiju, pokazuju podaci LSEG-a. Nije jasno je li se u srijedu zaustavio u omanskoj luci Sohar.

U odvojenom incidentu, britanska agencija za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) rekla je danas da je jedan brod dobio naredbu da promijeni smjer u Crvenom moru. Naredbu je izdao entitet koji je govorio u ime jemenskih vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.