AMERIČKI ZVANIČNIK

Džejms Obrajan: NATO osigurava ključni sigurnosni okvir za BiH

Obrajan je 1995. godine kao pravnik radio na kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma

Džejms Obrajan. Facebook

H. J. I.

28.11.2023

Pomoćnik sekretara Biroa za evropska i azijska pitanja u State Departmentu Džejms Obrajan (James O’Brian), održao je online press konferenciju na kojoj se dotakao zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

Obrajan je 1995. godine kao pravnik radio na kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jedan je od najupućenijih američkih zvaničnika u stanje u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, navodi IGES.

"Ključni sigurnosni okvir"

Obrajan je između ostalog rekao da “NATO osigurava ključni sigurnosni okvir za zapadni Balkan, posebno kroz podršku misiji KFOR-a na sjeveru Kosova kao i kroz rezervni sastav i podršku misiji EU u Bosni i Hercegovini”.

- Ministri NATO-a će reafirmisati ulogu ovog sigurnosnog okvira kao kritičnog elementa koji omogućava kretanje država zapadnog Balkana ka svojoj evropskoj perspektivi. Mi smo u Sjedinjenim Američkim Državama ohrabreni nedavnim preporukama Evropske komisije za nastavak rada na evropskom proširenju u regionu - rekao je Obrajan i dodao:

Politička budućnost regiona

- Također, predloženi plan predsjednice Fon der Lejen (Ursula Von der Leyen) za ekonomski rast država zapadnog Balkana pruža priliku svakoj od ovih zemalja da se reformiše i brzo osjeti beneficije na svom putu ka Evropi. Mi to vidimo kao političku budućnost regiona uz NATO koji obezbjeđuje sigurnosno okruženje u kojem je moguće da ove države krenu naprijed.

Na trenutnu poziciju u State Departmentu, Obrajana je nominirao predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), a početkom oktobra ove godine potvrđen je u Američkom senatu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.