TURSKI ŠEF DIPLOMATIJE

Fidan: Samo SAD stoji između masakra i prekida vatre u Gazi

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izjavio je u Bakuu da je Ankara zadovoljna tekućim mirovnim pregovorima između Azerbejdžana i Armenije

Hakan Fidan. AP Photo/Bilal Hussein

Anadolija

14.12.2023

Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan u četvrtak je tokom zvanične posjete Azerbejdžanu kritikovao Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog blokiranja rezolucija Ujedinjenih nacija o prekidu vatre u Gazi.

- Samo SAD stoji između masakra i prekida vatre u Gazi - rekao je Fidan.

Ističući da više ne bi trebalo blokirati nijednu rezoluciju UN-a o prekidu vatre, šef turske diplomatije je također kritikovao druge zapadne zemlje zbog "saučesništva" u izraelskim napadima.

- Način na koji su zapadne zemlje, koje se hvale svojim moralom, saučesnice u masakru u Gazi ukazuje na kolaps trenutnog globalnog sistema - rekao je Fidan i dodao:

- Vidjeli smo da su mnoge zemlje, koje su ranije bile suzdržane ili protiv, sada odlučile stati uz Palestinu.

Turski ministar vanjskih poslova sastao se u četvrtak s azerbejdžanskim kolegom Jejhunom Bajramovim u glavnom gradu Bakuu. Na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavio je da je Ankara zadovoljna tekućim mirovnim pregovorima između Azerbejdžana i Armenije, dodajući da je prilika za mir značajno porasla i da je sada neizbježna.

- Pozdravljamo pozitivan napredak trajnog mira i sporazuma o određivanju granice između Azerbejdžana i Armenije - rekao je Fidan.

Izrazio je i zadovoljstvo nedavnom odlukom Azerbejdžana i Armenije da poduzmu konkretne mjere za izgradnju povjerenja.

- Nadamo se da će se takvi koraci nastaviti i utrti put za sveobuhvatni mirovni sporazum - rekao je Fidan.

Naglasio je da će zamah u mirovnim pregovorima između Azerbejdžana i Armenije također pomoći normalizaciji odnosa između Ankare i Jerevana.

Turski ministar vanjskih poslova je također čestitao Azerbejdžanu na uspostavljanju kontrole i suvereniteta nad Karabahom kroz antiterorističku operaciju u septembru ove godine.

Poručio je da je stabilnost južnog Kavkaza ključna za sigurnost transporta i energetskih cjevovoda.

- Moramo se nositi s prilikama i rizicima u energetskom sektoru sveobuhvatnom strategijom zasnovanom na našim zajedničkim interesima. Proširenje kapaciteta TANAP-a i prenos kaspijskog prirodnog plina u Turkiye i Evropu ključni su elementi naše strategije - rekao je Fidan.

Dodao je da je miran i spokojan Južni Kavkaz u interesu svih aktera i da sve strane treba da rade na stvaranju klime mira i normalizacije.

- Nažalost, armenska dijaspora na Zapadu iskorištava teške uslove s kojima se suočava armenski narod - rekao je turski ministar vanjskih poslova.

Ističući da armenska dijaspora pokušava da podstakne neke zemlje protiv Azerbejdžana, Fidan je rekao da bi "bilo prikladnije usmjeriti napore ka stvaranju okruženja u kojem armenski narod može uspostaviti normalne odnose sa svojim susjedima, umjesto da se bavi ovim provokacijama."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.