MOĆNI "TAJFUNI"

Britanci objavili snimke napada u Jemenu

Koristili navođene bombe Paveway IV za izvođenje preciznih napada na dva objekta Huta.

Snimak britanskog napada. Screenshot

D. H.

12.1.2024

Ministarstvo odbrane Velike Britanije podijelilo je snimke zračnih udara koje su Kraljevske zračne snage izvele na Hute u noći s četvrtka na petak.

- Četiri RAF-ova Typhoona FGR4, potpomognuta tankerom za dopunu goriva u zraku Voyager, stoga su koristila navođene bombe Paveway IV za izvođenje preciznih napada na dva objekta Huta. Jedno je bilo mjesto u Baniju u sjeverozapadnom Jemenu koje je korišteno za lansiranje izviđačkih i napadačkih dronova. Određeni broj zgrada uključenih u operacije bespilotnih letjelica bile su mete naših aviona - piše u saopćenju Ministarstva odbrane Velike Britanije.


Kao druga lokacija koju su napali avioni naveden je aerodrom u Abbsu.

- Obavještajni podaci su pokazali da je korišten za lansiranje i krstarećih projektila i bespilotnih letjelica iznad Crvenog mora. Naši su avioni identificirali i progonili nekoliko ključnih ciljeva na aerodromu - tvrde Britanci.

Istakli su da je pri planiranju napada posebno vođeno računa da se svaki rizik po civile svede na najmanju moguću mjeru, i da su rizici dodatno ublaženi odlukom da se udari izvode tokom noći.

- Typhoon leti brzinom od 600 do 800 mph, a ipak je ta slika gotovo potpuno statična. Avion može letjeti u krug i slika je kao da ste u balonu iznad njega. To je zapanjujuće - rekao je odbrambeni analitičar "Sky Newsa" Majkl Klark (Michael Clarke).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.