RANO JUTROS

Potvrdila Bijela kuća: SAD izvele novi napad na Hute

Izveli smo ih ponovno jutros gađajući projektile za koje mislimo da su ih planirali trenutno lansirati u Crveno more, rekao je Kirbi

SAD izveo novi napad na Hute. Platforma X

H. J. I.

18.1.2024

Sjedinjene Države izvele su rano jutros nove napade na Hute koji su se spremali ispaliti projektile u Crveno more, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi (John Kirby).

"Nastavljamo napade"

Spominjući i napade koji su već izvedeni noću, Kirbi je kazao:

- Izveli smo ih ponovno jutros gađajući projektile za koje mislimo da su ih planirali trenutno lansirati u Crveno more.

Dodao je da će američko vojno zapovjedništvo na Bliskom istoku kasnije objaviti detalje napada.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je danas da će se američko-britanski napadi na Hute u Jemenu nastaviti i da su pobunjenici nastavili napadati brodove u Crvenom moru.

Američka vojska ciljala je Hute četvrti put u manje od sedam dana. 

Regionalni požar

Ti američki napadi, dok Bliski istok riskira regionalni požar, izvedeni su nekoliko sati nakon što je Vašington još jednom opisao jemenske pobunjenike kao "teroriste".

Huti, koji već gotovo desetljeće ratuju protiv jemenske vlade, ciljaju trgovačke brodove za koje vjeruju da su povezani s Izraelom u području ključnom za međunarodnu trgovinu.

Sjedinjene Države odlučile su predvoditi međunarodni odgovor na te napade u dogovoru s Ujedinjenim Kraljevstvom i uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.