NOVI NAPAD GRUPE

Huti projektilom pogodili tanker pun nafte, reagirali Amerikanci

Ostajemo u kontaktu s brodom i pažljivo pratimo situaciju, rekli su iz kompanije u čijem vlasništvu je brod

Pogođen broj Martin Luanda. Screenshot

E. Ć.

26.1.2024

Huti su projektilom pogodili naftni tanker u Adenskom zaljevu, rekao je njegov operater.

Ovo je najnoviji napad militantne grupe koju podržava Iran na komercijalne brodove u i oko Crvenog mora. Potvrđeno je da je brod Marlin Luanda pogođen i da su vojni brodovi na putu za pružiti pomoć, objavio je BBC.

Najvažniji prioritet

Udar je izazvao požar u jednom od brodskih teretnik tankova i korištena je vatrogasna oprema kako bi isti obuzdala.

- Protupožarna oprema na brodu raspoređena je za suzbijanje i kontrolu požara izazvanog u jednom teretnom tanku na desnoj stranu. Sigurnost posade naš je najvažniji prioritet. Ostajemo u kontaktu s brodom i pažljivo pratimo situaciju - rekli su iz kompanije u čijem vlasništvu je brod.

Zvaničnici SAD rekli su američkom partneru BBC-ja CBS-u da je obližnji brod američke mornarice reagirao na signal za pomoć broda. Dodali su da, prema prvim informacijama, u napadu nema ozlijeđenih.

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) rekla je da se incident dogodio 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena.

Oglasili se Huti

Napadnuti tanker je prevozio naftu i plovi pod zastavom Maršalovih Otoka.

U međuvremenu su se oglasili i huti. Kako je rekao vojni glasnogovornik Huta Jaha Sarea (Yaha), grupa je koristila "određeni broj odgovarajućih pomorskih projektila" i večerašnji udar je bio "izdravan"-

Podsjetimo, Huti su od novembra pokrenuli desetine napada na komercijalne brodove koji su plovili Crvenim morem, jednim od najprometnijih plovnih putova na svijetu, pravdajući to solidarnošću s Palestincima u Gazi, gdje se Izrael bori protiv Hamasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.