BLISKI ISTOK

Izrael: Ističe vrijeme za pronalaženje diplomatskog rješenja u južnom Libanu

Izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Katz sastao se s francuskim kolegom Stefanom Sežurneom, koji je posjetio zapadni Al-Quds

Liban. Anadolija

Anadolija

5.2.2024

Izraelski ministar vanjskih poslova Izrael Kac (Israel Katz) rekao je da ističe vrijeme za pronalaženje diplomatskog rješenja za zaustavljanje napetosti s Hezbollahom na jugu Libana.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Izraela navedeno je da se Kac sastao s francuskim ministrom vanjskih poslova Stefanom Sežurneom (Stephaneom Sejourneom), koji je posjetio zapadni Al-Quds (Jerusalem).

Tokom sastanka Kac i Sežurn razgovarali su o razvoju situacije u blokiranom Pojasu Gaze i južnom Libanu.

Potrebno diplomatsko rješenje

Ističući da će, ukoliko se ne postigne diplomatsko rješenje za provedbu rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1701 o povlačenju Hezbollaha s juga Libana, Izrael poduzeti vojne korake kako bi osigurao povratak građana koji su napustili svoje domove na sjeveru.

- Potrebno je diplomatsko rješenje na jugu Libana. Vrijeme ističe da ga se pronađe - rekao je Kac.

Zahvalivši Sežurnu na odluci Francuske da preispita finansiranje Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), Kac je naglasio da su on i njegov francuski kolega razgovarali o alternativi koja bi mogla zamijeniti UNRWA.

Do poginulih Palestinaca koji se nalaze ispod ruševina nemoguće doći

Od početka izraelskih napada u blokiranom Pojasu Gaze ubijeno je 27.478 Palestinaca, uključujući najmanje 113 ubijenih u protekla 24 sata.

Izrael već 122 dana izvodi žestoke napade na Pojas Gaze u kojem su stanovnici ostali bez hrane, vode i osnovnih životnih potrepština.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je ranije da su izraelske snage u protekla 24 sata počinile još 13 masakra u kojima je ubijeno najmanje 113, a ranjeno 205 Palestinaca.

Ispod ruševina i na ulicama i dalje se nalaze tijela stradalih do kojih nadležne službe nisu u mogućnosti doći zbog stalnih izraelskih napada i blokade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.