NAPAD NA RAFAH

Palestina poziva na „sigurne prolaze“ za civile u Rafahu prije moguće izraelske ofanzive

Potrebno je zaštititi civile i osigurati im sigurne prolaze i garantovati da će ti prolazi biti sigurni i da neće biti napadnuti - rekao je al-Maliki

Potrebno je zaštititi civile. Anadolija

Anadolija

13.2.2024

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al Maliki (Riyad al-Maliki) pozvao je u utorak na obezbjeđenje “sigurnih prolaza” za civile u Rafahu tokom izraelskih priprema za kopnenu ofanzivu na taj južni grad, javlja Anadolija.

- Potrebno je zaštititi civile i osigurati im sigurne prolaze i garantovati da će ti prolazi biti sigurni i da neće biti napadnuti - rekao je al-Maliki na konferenciji za novinare s njemačkom koleginicom Analenom berbok (Annalenom Baerbock) u Berlinu.

Izraelska vojska planira izvesti kopneni napad na Rafah, dom za više od 1,4 miliona stanovnika koji traže utočište od rata, kako bi porazili ono što Tel Aviv naziva preostale "bataljone Hamasa".

Palestinci su tražili utočište u Rafahu dok je za genocid optuženi Izrael napadao ostatak enklave od 7. oktobra.

- Palestince u Gazi ubijaju meci i granatiranje, a druge ubijaju glad i epidemije. Gaza se pretvara u zaraženo i katastrofalno područje kojem je potrebna hitna međunarodna intervencija - rekao je al-Maliki.

Izraelska vojska u nedjelju je odobrila plan za kopnenu ofanzivu na Rafah.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima Izraela na Pojas Gaze za 128 dana ubijena su 28.473 Palestinca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.