ANDREJ MOROZOV

Ruski vojni bloger se ubio, nije želio obrisati podatke o velikim žrtvama kod Avdejevke

Morozov je optužio ruske generale da su rasipnički žrtvovali hiljade vojnika kako bi napredovali u svojim vojnim karijerama

Andrej Morozov. Platforma X

H. J. I.

23.2.2024

Istaknuti nezavisni ruski vojni bloger Andrej Morozov navodno je počinio samoubistvo 21. februara nakon što je odbio naredbu ruskog vojnog zapovjedništva da izbriše izvještaje o velikom broju ruskih žrtava kod Avdejevke. 

Morozov je bio narednik u ruskoj 4. zasebnoj motoriziranoj strijeljačkoj brigadi i strastveni kritičar ruskog vojnog zapovjedništva i Ministarstva odbrane (MoD).

Oproštajna poruka

Morozov je objavio opširnu oproštajnu poruku u kojoj je naveo da mu je neimenovani ruski pukovnik 20. februara naredio da ukloni svoje izvještaj od 19. februara u kojem se navodi da je 16.000 ruskih vojnika poginulo u borbi tijekom ruskih ofanzivnih operacija u Avdejevki, piše Institut za proučavanje rata (ISW).

Pukovnik je navodno zaprijetio da će prekinuti s dostavom streljiva i vojne opreme Morozovljevoj jedinici ako ne izbriše svoje izvještaje o velikim gubicima ruske vojske.

Morozov je tvrdio da je pukovnik vjerovatno slijedio naredbe ruskog vojnog zapovjedništva, političkog vodstva i ruskih propagandista poput Vladimira Solovjova, koji je nastojao eliminirati Morozova čak i prije ruske invazije.

Pokušao razotkriti istinu

Morozov je objavio da je pokušao razotkriti istinu te da više nije mogao služiti pod takvim pukovnikom, a također je implicirao da su se ruske vlasti možda urotile da ga ubiju ili uhapse. Poručio je da više ne vidi smisao u nastavku svoje borbe protiv nesposobne ruske vojne birokratije s nedostatkom resursa.

U oproštajnoj poruci je ponovno komentirao ruske gubitke u Avdiejevki i u oblasti Donjeck. Morozov je optužio ruske generale da su rasipnički žrtvovali hiljade vojnika kako bi napredovali u svojim vojnim karijerama i implicirao da većina ruskih novinara laže o stvarnosti na vojnom polju.

Ruski informacijski prostor, osim ruskih propagandista i vojnih blogera pod kontrolom Kremlja, oplakuje smrt Morozova. Morozov je bio jedan od rijetkih preostalih neovisnih ultranacionalističkih blogera koji su otvoreno kritizirali rusko vojno zapovjedništvo i vladu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.