ANKETA

Većina Nijemaca protiv isporuke raketa dugog dometa Ukrajini

Istraživanje je pokazalo da se 58 posto Nijemaca protivi da se Ukrajini daju rakete dugog dometa Taurus, dok samo 28 posto podržava tu ideju

Rakete dugog dometa Taurus. MBDA

Anadolija

6.3.2024

Većina Nijemaca je protiv isporuke moćnih projektila Taurus Ukrajini, pokazala je nova anketa objavljena u srijedu, prenosi Anadolija.

Rakete dugog dometa Taurus

Istraživanje je pokazalo da se 58 posto Nijemaca protivi da se Ukrajini daju rakete dugog dometa Taurus, dok samo 28 posto podržava tu ideju.

Protivljenje kancelara Olafa Šolca (Scholza) raspoređivanju njemačkih trupa u Ukrajini također je podržala većina glasača.

Oko 72 posto ispitanika reklo je da je Scholz prošle sedmice učinio pravu stvar jer se jasno protivio raspoređivanju trupa. Samo 16 posto je reklo da bi njemačka vlada trebala zadržati ovu opciju otvorenom.

Anketu je naručila njemačka novinska agencija DPA, a YouGov ju je proveo između 1. i 5. marta na nacionalno reprezentativnom uzorku od 2.169 ljudi.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) iznenadio je prošle sedmice Evropu sugerirajući da bi zapadne trupe mogle biti raspoređene u Ukrajinu, kako bi podržale Ukrajince u odbrani od Rusije.

Direktni sukob između NATO-a i Rusije

Kancelar Šolc je odmah odbio Makronov prijedlog i potvrdio svoj dugogodišnji stav da zapadni saveznici treba da se suzdrže od bilo kakvih koraka koji bi mogli da dovedu do direktnog sukoba između NATO-a i Rusije.

Scholz je jasno stavio do znanja da neće odobriti isporuku projektila njemačke proizvodnje Taurus Ukrajini, jer bi to zahtijevalo angažovanje njemačkih vojnika za ovu misiju ili njihovo raspoređivanje u Ukrajini.

Međutim, zastupnici njegovih koalicionih partnera Zelenih i liberalnog FDP-a otvoreno su kritikovali Šolcov stav i pozvali kancelara da preispita svoj pristup i obezbijedi Ukrajini prijeko potrebne projektile Taurus.

Moćne krstareće rakete imaju domet od više od 500 kilometara i dobro su poznate po svom uspjehu u pravilnom gađanju objekata, uključujući mostove ili duboko zakopane ciljeve, kao što su komandni bunkeri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.