ŠAHOVSKI VELEMAJSTOR

Ruski opozicionar Kasparov otkrio plaši li se za svoj život: Čast je što me Kremlj naziva teroristom

Moje ime koje se pojavljuje na ovoj listi priznanje je da radim nešto veoma važno

Gari Kasparov. Epoch Times

N. Aj.

13.5.2024

Šahovski velemajstor i ruski opozicionar Gari Kasparov govorio je o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji te se osvrnuo i na činjenicu da je u Rusiji proglašen teroristom.

U intervjuu za poljski Onet Kasparov je komentirao odluku Kremlja da ga uvrsti na listu terorista.

- Ne priznajem odluku režima. Smatram da je ruski režim nelegalan i kriminalan. Da me nazivaju teroristom? Za mene je to čast, a po Putinovom zakonu moram biti terorista jer želim slobodnu Rusiju. Putin je neprijatelj, ne samo Ukrajine, već i slobodnog svijeta i same Rusije. Kao i svaki diktator, bori se protiv boraca za slobodu. Moje ime koje se pojavljuje na ovoj listi priznanje je da radim nešto veoma važno - rekao je Kasparov.

Osvrnuo se i na to u koje dijelove svijeta smije putovati.

- U Njujorku živim bez zaštite. Više ne putujem tako često. Malo je zemalja u kojima se osjećam sigurno. Poljska je jedna od njih. Ići ću i u Rumuniju. To je također zemlja u kojoj vjerujem da vlada čini sve što može da zaštiti ljude poput mene. Izvan Evrope mogu se osjećati sigurno u Australiji, Novom Zelandu, Japanu i možda Južnoj Koreji. Čak i u Evropi postoje zemlje koje ne bih posjetio poput Mađarske - rekao je.

Na kraju intervjua, Kasparov je prokomentirao situaciju u Ukrajini te je rekao kako Poljska predvodi zemlje koje pomažu Ukrajini, ali da to nije dovoljno.

- Problem je što Poljska nije najveća sila u NATO-u. Trebalo bi da pogledamo Vašington, Berlin i Pariz. Tu je sve više nedoumica. Kraj rata mora uključivati potpunu obnovu ukrajinskog suvereniteta na svim teritorijima, uključujući Krim, reparacije i privođenje ratnih zločinaca pravdi. Sve dok Evropa i Amerika prihvataju polumjere, Poljska i njeni susjedi će morati strahovati za svoju sigurnost - zaključio je Kasparov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.