BAJRAKTAR AKINČI A5

Turski dron je pronašao mjesto pogibije Raisija: U povratku na nebu "nacrtao" polumjesec i zvijezdu

Bespilotna letjelica Bajraktar Akinči uprkos teškim vremenskim uslovima u Iranu je tokom 7,5 sati vršila potragu, rekao je Erdoan

Bajraktar Akinči preletio 2.100 kilometara. Platforma X

E. Ć.

20.5.2024

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera u planinama nedaleko od granice s Azerbejdžanom. Olupine helikoptera, za kojima se tragalo satima, pronašao je turski izviđački dron Bajraktar Akinči A5.

Dron Bajraktar Akinči A5 koji je oko pola tri locirao olupinu letelice". Zanimljivo, na povratku u bazu svojom putanjom leta je "nacrtao" nacionalni simbol, odnosno zvijezdu i polumjesec.

- Bespilotna letjelica Bajraktar Akinči uprkos teškim vremenskim uslovima u Iranu je tokom 7,5 sati vršila potragu preletjevši 2.100 kilometara - rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Inače, Bajraktar Akinči A5 je borbeni daljinski upravljani borbeni i izviđački avion iz HALE kategorije (visokog plafona leta i dugog dometa - High Altitude Long Endurance).

Riječ je o jednom od najnovijih proizvoda kompanije "Bajkar". Ova letjelica ima maksimalnu poletnu masu veću od 5.5 tona, od čega preko 1.350 kg može biti koristan teret, naoružanje ili izviđačka oprema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.