NJEMAČKA MINISTRICA

Berbok u Kijevu: Situacija u Ukrajini je ponovo dramatično eskalirala

Kazala je da je prikupljeno skoro milijardu eura za pružanje dodatne podrške ukrajinskoj protuzračnoj odbrani

Berbok: Sada moramo udružiti snage. Twitter

Anadolija

21.5.2024

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) doputovala je danas u nenajavljenu posjetu Kijevu kako bi iskazala podršku Ukrajini, prenosi Anadolu.

O dolasku Baerbock izvijestili su lokalni mediji, a kasnije je potvrdilo i Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke.

Osma posjeta

U saopštenju se navodi da je to njena osma posjeta Ukrajini od pokretanja ruske "specijalne vojne operacije" u februaru 2022. godine.

- Ruski raketni teror, stalna zračna upozorenja, trajni nestanci struje, nestašica vode, situacija u Ukrajini je ponovo dramatično eskalirala s masivnim ruskim zračnim napadima na civilnu infrastrukturu i brutalnom ruskom ofanzivom u Harkovu - rekla je Baerbock po dolasku u Kijev.

Ističući da Ukrajini hitno treba više protuzračne odbrane kako bi zaštitila zemlju od ruskih raketa i napada dronovima, Berbok je rekla da je zajedno s ministrom odbrane Borisom Pistoriusom pokrenula globalnu inicijativu za slanje više protuzračne odbrane.

Dodatna podrška

Kazala je da je prikupljeno skoro milijardu eura za pružanje dodatne podrške ukrajinskoj protuzračnoj odbrani.

- Sada moramo udružiti snage kako bi Ukrajina mogla preživjeti, kako bi Ukrajinci mogli nastaviti živjeti samoodlučnim životom u budućnosti. I da se Putinove trupe ubrzo ne nađu na našim granicama - dodala je njemačka ministrica vanjskih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.