HITAN SASTANAK

Francuska pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da usvoji novu rezoluciju o Bliskom istoku

Ove operacije u Rafahu moraju prestati, kao što je zatražio i Međunarodni sud pravde, navodi se u saopćenju iz Pariza

Emanuel Makron. Anadolija

Anadolija

28.5.2024

Vlasti Francuske poručile su da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija mora usvojiti novu rezoluciju o situaciji na Bliskom istoku, javlja Anadolija.

U saopćenju francuskog Ministarstva vanjskih poslova se navodi da će Vijeće sigurnosti održati hitan sastanak u vezi sa situacijom u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze koji je na meti žestokih izraelskih napada.

- S obzirom na ozbiljnost situacije, Francuska smatra neophodnim više nego ikada da Vijeće usvoji novu rezoluciju. Ove operacije moraju prestati, kao što je zatražio i Međunarodni sud pravde - navodi se u saopćenju iz Pariza.

Također se navodi da Vijeće sigurnosti mora dozvoliti UN-u da odigra svoju ulogu u Pojasu Gaze kako bi odgovorilo na neposredne potrebe stanovništva i pustilo Palestince da upravljaju teritorijom koja mora biti sastavni dio njihove države.

Izrael od 7. oktobra prošle godine izvodi brutalne napade na Pojas Gaze, a Francuska je otvoreno izražavala podršku Izraelu.

Međutim, francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izrazio je jučer “bijes“ zbog izraelskih napada na Rafah.

- Ove operacije moraju prestati. U Rafahu nema sigurnih zona za palestinske civile. Pozivam na puno poštivanje međunarodnog prava i hitan prekid vatre - poručio je Makron.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.