SLOBODA VJEROISPOVIJESTI

Ruska vlada odbacila inicijativu za zabranu nikaba

Fadeev je prošle sedmice rekao da bi vlada trebala razmotriti zabranu nikaba, a kao razlog naveo je rizik od ekstremizma

Ruska vlada neće zabranit nošenje nikaba. The Independent

D. R.

28.5.2024

Ruska vlada odbacila je inicijativu za zabranu nikaba, ističući kako bi ista mogla narušiti sekularna prava i slobodu vjeroispovijesti, koje su svim građanima Rusije zagarantovane ustavom, objavio je Kommersant u ponedjeljak

Šef ruskog Vijeća za ljudska prava Valery Fadeev je prošle sedmice rekao da bi vlada trebala razmotriti zabranu nikaba, a kao razlog naveo je rizik od ekstremizma.

Ovaj prijedlog naišao je na različite reakcije. Šef Komiteta za rad Državne dume Jaroslav Nilov je rekao da o takvim mjerama treba razgovarati iza zatvorenih vrata s predstavnicima muslimanskih grupa i lokalnih vlasti.

Glavni moskovski muftija Ildar Aljautdinov upozorio je da bi zabrana nikaba mogla izazvati nezadovoljstvo muslimana u Rusiji i dovesti do novih nemira ističući kako će ruska muslimanska zajednica podržati zabranu nikaba samo ako službenici za provođenje zakona budu u mogućnosti da dokažu direktnu vezu između nošenja nikaba i rastućeg rizika od ekstremizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.