PROTUZRAČNA ODBRANA

Ukrajinci se pohvalili hibridom američkog i sovjetskog oružja, kojim uništavaju dronove "kao od šale"

Na svojoj Facebook stranici je Istočnog zračno zapovjedništvo objavilo fotografije i intervjue s onim zaduženim za sistem

"FrankenSAM". Facebook

N. H.

30.5.2024

Ukrajina je objavila prve fotografije "FrankenSAMa", hibridnog sistema protuzračne odbrane koji kombinuje sovjetske lansere s američkim projektilima. 

Na svojoj Facebook stranici je Istočnog zračno zapovjedništvo objavilo fotografije i intervjue s onim zaduženim za sistem. 

Odbrambeni mediji su identificirali sistem kao "FrankenSAM" opremljem projektilima "RIM-7".

Napominje se da se Buk izvana čini relativno nepromijenjen, s orginalnim lanserom i radarskom kupolom. 

Druge dvije fotografije prikazuju ostatke uništenih dronova, a intervjuirani časnik kaže da je njegova posada uništila dron "Lancet" i dron "Orlan-10" - što ukazuje na to da se FrankenSAMi mogu koristiti za uništavanje manjih ciljeva.

Ukrajina već mjesecima eksperimentira s američkim inženjerima na korištenju postojećeg inventara sustava Buk iz sovjetske ere za ispaljivanje starih projektila "RIM-7 Sea Sparrow 2", koje je isporučio Vašington. 

Kijevu je teško nabaviti streljivo za svoje bacače Buk jer ih proizvodi Rusija, piše Business Insider.

"New York Times" je izvijestio da Ukrajina i SAD također pokušavaju upariti rakete zrak-zrak "AIM-9M Sidewinder" sa sovjetskim radarskim sustavima i rakete Patriot s radarskim sustavima ukrajinske proizvodnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.