IZVJEŠTAJ

Objavio The Washington Post: Izrael primio pomoć SAD u vrijednosti od 6,5 milijardi dolara

Jedan neimenovani zvaničnik administracije SAD rekao je da visina pomoći sugeriše koliko su duboki i kompleksni odnosi te zemlje s Izraelom

Bajden i Netanjahu: Usporava pomoć. AP

Z. K.

prije 5 dana

Izrael je primio sigurnosnu pomoć SAD u vrijednosti od 6,5 milijardi dolara od 7. oktobra prošle godine kada je počeo rat protiv  Hamasa, objavio je danas The Washington Post.

U novinskom izvještaju se navodi da je gotovo polovina te pomoći primljena u maju, sedam mjeseci od početka rata u Pojasu Gaze.

Kompleksni odnosi

Jedan neimenovani zvaničnik administracije SAD rekao je da visina pomoći sugeriše koliko su duboki i kompleksni odnosi te zemlje s Izraelom.

- To je veliki poduhvat i ništa nije pauzirano osim jedne isporuke - rekao je taj zvaničnik, aludirajući očito na isporuku koja je uključivala bombe od 900 kilograma, zamrznutu početkom maja, kada je predsjednik SAD Džo Bajden upozorio na dalja zadržavanja protiveći se namjeri Izraela da pokrene ofanzivu u Rafi.

U tom gradu na jugu Gaze od sukoba u drugim djelovima palestinske teritorije sklonilo se više od milion ljudi.

Pomoć je bila tema razgovora izraelskog ministra odbrane Joava Galanta s američkim zvaničnicima ove sedmice tokom njegove posjete Vašingtonu.

Prošle sedmice je premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio da administracija predsjednika SAD usporava vojnu pomoć njegovoj zemlji, podsjećaju izraelski mediji.

Pomenuti zvaničnik je rekao da su u nastojanju da poreknu te optužbe o usporavanju isporuka američkog oružja eksperti razmotrili hiljade odvojenih predmeta sa kolegama u pratnji Galanta.

Dvije zemlje

Svrha posjete izraelskog ministra je dijelom bila da izgladi sve napetije odnose između dvije zemlje saveznice i pokaže drugačiji odnos Izraela prema američkoj pomoći, konstatuje The Washington Post.

Galant se sastao sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, ministrom odbrane Lojdom Ostinom i savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivenom.

Ministar je potvrdio da je postignut napredak u ubrzanju isporuke vojne pomoći, ali izraelski mediji javljaju da je slanje bombi i dalje zamrznuto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.