MAĐARSKI PREMIJER

Orban u Kijevu: "Amerikance ne treba izostaviti po pitanju budućnosti EU i rusko-ukrajinskom ratu"

Najvažnija je tema razgovora prilika za stvaranje mira - napisao je Orbanov predstavnik za medije

Razgovori po pitanju odnosa. Avaz

Dž. R.

prije 2 dana

Viktor Orban, mađarski premijer doputovao je u Kijev kako bi razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Stvaranje mira

Razgovor će se voditi, između ostalog, o pitanjima mađarsko-ukrajinskih odnosa, potvrdio je Orbanov predstavnik za medije.

Posjeta Orbana, otvorenog kritičara zapadne vojne pomoći Ukrajini, dolazi dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem Europske unije.

- Najvažnija je tema razgovora prilika za stvaranje mira - napisao je Orbanov predstavnik za medije Bertalan Havasi u odgovoru poslanom elektronskom poštom Reutersu, dodajući da će dvojica lidera također razgovarati o mađarsko-ukrajinskim odnosima.

Mađarski premijer Viktor Orban obećao je uoči svoje posjete Kijevu poduzeti "prve korake" kako bi pomogao uspostavljanju mira u Ukrajini. Sinoć je objavljen intervju s njim na mađarskom TV kanalu M1.

Prvi koraci

Na pitanje što bi Mađarska mogla učiniti tokom svojeg predsjedanja Vijećem EU za okončanje rata u Ukrajini, Orban je rekao da će prvi koraci za promicanje mira biti poduzeti sutra (2. jula). 

- Ako pogledate sutrašnju štampu, već ćete vidjeti prve korake - rekao je sinoć mađarski premijer, prije nego što se znalo da će posjetiti ukrajinsku prijestolnicu.

Orban je također napomenuo da Amerikance ne treba izostaviti kada je riječ o budućnosti EU i rusko-ukrajinskom ratu. Smatra kako će se EU morati pripremiti na situaciju da će se prije ili kasnije Rusi i Amerikanci međusobno dogovoriti.

- Gdje će ovdje biti Europa? Ko će zastupati naše interese? A koji su naši interesi? - upitao je dodavši da mađarsko predsjedništvo ne može samo odgovoriti na ta pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.