LABURISTI POBIJETILI

Svjetske vođe čestitale novom premijeru Britanije: Evo šta su poručili Makron, Zelenski, Fon der Lajen...

Ukrajina i Velika Britaniji su bili i nastavit će biti pouzdani saveznici u dobru i u zlu, poručio je Zelenski

Keir Starmer. AP

N. Aj.

5.7.2024

Svjetske vođe čestitale su Keiru Starmeru koji će biti novi britanski premijer nakon što je njegova Laburistička stranka osvojila ogromnu većinu na parlamentarnim izborima te okončala 14-godišnju vladavinu konzervativaca.

- Čestitke Keir Starmer na izbornoj pobjedi. Radujem se saradnji s vama u konstruktivnom partnerstvu radi bavljenja zajedničkim izazovima i jačanja evropske sigurnosti - napisala je na društvenoj platformi X predsjednica Evropske komisije Ursula fonder Lajen (Von der Leyen).

Laburisti lijevog centra trebali bi osvojiti golemu većinu u parlamentu od 650 mjesta, a konzervativci Rišija Sunaka (Rishi) imat će najgori rezultat u dugoj historiji stranke pošto su ih birači kaznili zbog visokih troškova života, loših javnih usluga i niz skandala.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) također je čestitao Starmeru na pobjedi.

- Zadovoljan sam našom prvom raspravom. Nastavit ćemo posao započet s Ujedinjenim Kraljevstvom za našu bilateralnu saradnju, za mir i sigurnost u Evropi, za klimu i za umjetnu inteligenciju - napisao je Makron na X-u.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se pridružio čestitkama, napisavši da su "Ukrajina i Velika Britaniji bili i nastavit će biti pouzdani saveznici u dobru i u zlu", a osvrnuo se i na Sunaka.

- Zahvalan sam svom dobrom prijatelju Riši Sunaku za nepokolebljivu podršku britanske vlade pod njegovim vodstvom. Tenkovi Challenger, projektili Storm Shadow, obuka naših pilota za avione F-16 te prvi bilateralni sporazum o sigurnosnoj saradnji su samo od nekih naših zajedničkih postignuća koja Ukrajina neće nikada zaboraviti - rekao je Zelenski na X-u.

Australski premijer Antoni Albaniz (Anthony Albanese) je novinarima rekao da postoji "snažna veza" između dviju zemalja te da se osobito raduje saradnji s Keirom Starmerom i mnogim drugima iz britanske Laburističke stranke.

- Njihovi pogledi o nizu pitanju su veoma slični našima. Siguran sam da ćemo blisko sarađivati u AUKUS-u (savezu Australije, UK-a i Sjedinjenih Američkih Država), gdje smo već blisko sarađivali s prethodnom vladom - dodao je Albaniz.

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) je na X-u također čestitao Starmeru na "historijskoj izbornoj pobjedi".

- Slijedi mnogo posla da se izgradi progresivnija, pravednija budućnost za ljude s obje strane Atlantika. Hajmo na posao, moj prijatelju - napisao je Trudo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.