PROJEKT OD 1,1 MILIJARDU

Britanci prave hipersonično čudovište: U pomoć su pozvali i čuveni tim Formule 1

Britanski proizvođač automobila potpisao je Sporazum o oružanim snagama sa ciljem da razvije raketu koja može da skrene pri brzinama od preko 4.000 mi

Britanska hipersonična raketa. Instagram

D. H.

6.7.2024

Tim Formule 1 Meklaren pomaže vojsci da napravi hipersoničnu raketu koja će biti rival Rusiji i Kini u okviru projekta vrijednog milijardu funti (1,1 milijarda evra).

Pet puta brže od zvuka

Britanski proizvođač automobila potpisao je Sporazum o oružanim snagama sa ciljem da razvije raketu koja može da skrene pri brzinama od preko 4.000 milja na sat (6.437 kilometara na sat).

Hipersonične rakete mogu da manevrišu dok putuju brže od 5 maha, što je pet puta brže od zvuka i otežava njihovo presretanje.

Ministarstvo odbrane želi rakete u roku od šest godina jer ih Rusija i Kina već imaju.

Rusija je u Ukrajini lansirala hipersonične projektile Kinzhal i Zircon, dok je Kina testirala dva hipersonična oružja 2022.

Oborene ruske rakete

Neke od ruskih raketa oborene su američkim raketama Patriot, iako je Vladimir Putin tvrdio da su nezaustavljive, piše The Sun.

Potpisivanje Pakta prisustvovali su Pirs Tin i Dai Pauel iz Meklarena, a uz podršku komandanta flote viceadmirala Endru Bernsa.

Tin je rekao da su ponosni što su potpisali sporazum.

Hipersonično oružje, koje je sposobno da postigne daleko veće brzine od standardnih krstarećih raketa, moglo bi da izbegne protivnikov sistem protivvazdušne odbrane zbog svoje brzine i manevrisanja u toku leta.

Do potpisivanja sporazuma dolazi nakon što su vojni šefovi u aprilu objavili da rade na laseru kako bi se uhvatili u koštac sa prijetnjom koju predstavljaju ruski dronovi i rakete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.