NOVI SAVEZ

Vilders i Tramp sklopili sporazum: Štitimo naše judeo-kršćansko nasljeđe

Patriotima za Evropu su se osim Orbanovog Fidesza pridružili i austrijska Slobodarska stranka (FPO) te češki ANO

AP Photo/Peter Dejong

D. H.

6.7.2024

Radikalno desna nizozemska Slobodarska stranka (PVV) pridružit će se novoj političkoj grupaciji unutar Europskog parlamenta koju je nedavno pokrenuo mađarski premijer Viktor Orban. Orban je nedavno stvorio savez stranaka koji će nositi ime Patrioti za Europu.

"Mi smo PVV patrioti, volimo svoju naciju. Snažnu i suverenu. Protivimo se ilegalnoj imigraciji. Branimo mir i slobodu. I podržavamo Ukrajinu. Štitimo naše judeo-kršćansko nasljeđe i naše obitelji", napisao je čelnik PVV-a Geert Wilders sinoć na platformi X.

"Želimo udružiti snage u Evropskom parlamentu i ponosno se pridružujemo Patriotima za Evropu!" dodao je. Wildersova stranka pobjednica je parlamentarnih izbora u Nizozemskoj koji su se održali u studenom prošle godine.

PVV je najveća od četiri stranke u novoj vladajućoj koaliciji koja je stupila na vlast u utorak. Premijer je postao Dick Schoof, bivši čelnik nizozemske obavještajne službe. Na izborima u lipnju PVV je dobio šest od ukupno 31 zastupničkog mjesta koje Nizozemska ima u EP-u, završivši na drugom mjestu iza saveza zelenih i laburista.

Patriotima za Evropu su se osim Orbanovog Fidesza pridružili i austrijska Slobodarska stranka (FPO) te češki ANO milijardera Andreja Babiša. Želju za članstvom su izrazili i španjolski Vox te portugalska Chega.

S Wildersovom najavom novu skupinu sada čine zastupnici šest država. Kako bi dobila status političke grupacije, potrebno je najmanje sedam država. Alternativa za Njemačku (AfD) zasad ne želi ući u savez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.