PARLAMENTARNI IZBORI

Dan odluke u Francuskoj: Kakve šanse ima ekstremna desnica, evo šta kažu ankete

U Francuskoj se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora

Izbori u Francuskoj. AP Photo / Jean-Francois Badias

S. S.

7.7.2024

U Francuskoj se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora.

Ankete predviđaju pobjedu krajnje desnice, ali ne i da će imati dovoljnu većinu za formiranje vlade.

Euroskeptično, antimigrantsko Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen bilo je najuspješnije u prvom krugu s trećinom osvojenih glasova, što je otvorilo put sastavljanju prve krajnje desne francuske vlade nakon Drugog svjetskog rata.

Izborni sistem

Zbog specifičnosti francuskog izbornog sistema prvi krug, međutim, nije presudan. Francuska je podijeljena u 577 izbornih jedinica i u svakoj se bira jedan zastupnik. Za ulazak u parlament u prvom krugu potrebna je apsolutna većina glasova. U suprotnom, svi kandidati koji osvoje više od 12.5 posto glasova ulaze u drugi.

U prvom krugu izabrano je samo 76 zastupnika, a u svim ostalim jedinicama trebali su se u drugom krugu voditi bitke između dva, tri ili četiri kandidata za pobjedu.

Sistem, međutim, omogućuje strankama centra, ljevice i liberalima da se taktički dogovore i ostave u utrci samo onog kandidata koji ima najbolju poziciju za pobjedu protiv kandidata RN-a, a ostale povuku i tako spriječe rasipanje glasova.

Le Pen se ne predaje

Pošto su "mainstream" stranke uspjele dogovoriti zajednički nastup protiv RN-a, ankete predviđaju da će broj zastupnika krajnje desnice biti manji od prvobitno očekivanog.

Marin Le Pen se ne predaje i tvrdi da "republikanska fronta" glavnih stranaka pokazuje prezir prema njenim glasačima i stoga ih poziva da se masovno izađu na drugi krug izbora.

- Stiče se dojam da je sve ovo osmišljeno kako bi se demotivirali naši glasači. Srećom, poznajem ih i znam da su jako motivirani, pa im kažem, 'idite i glasajte' - rekla je Le Pen za radio Europe 1 i CNews TV . 

Razne ankete predviđaju da će RN osvojiti od minimalno 175 do najviše 230 mjesta u parlamentu. Za većinu je potrebno 289. Ujedinjena ljevica (Nova narodna fronta, NFP) mogla bi dobiti od 145 do 175 mandata, a liberalna koalicija Zajedno predsjednika Emanuela Makrona od 130 do 160 mjesta.

No zastupnik Evropskog parlamenta Rafael Gluksman, jedan od političkih vođa NFP-a, upozorio je da niko ne bi trebao uzimati te ankete zdravo za gotovo.

- Komentatori i političari već govore kao da RN nema apsolutnu većinu i čestitaju si što su ga uspjeli blokirati. Mislim da bi to moglo demobilizirati birače i zabrinut sam. Postoji plimni val u korist RN-a - rekao je za RTL radio.

Velik oprez

Oprezni su i anketari. Neizvjesno je hoće li se birači složiti s ovim naporima da se blokira RN.

- Velika je nepoznanica veličina republikanske fronte ... hoće li birač ljevice glasati za kandidata desnice ili za kandidata iz Makronovog tabora - rekao je anketar IFOP-a Žerom Forket na radiju RMC.

Ako glasanje bude u skladu s najnovijim istraživanjima, izbori će rezultirati parlamentom bez jasne većine i vjerovatno mukotrpnim pregovorima stranka kojima je jedino zajedničko da su protiv Le Pen.

A to bi, pak, moglo donijeti političku neizvjesnost, opstrukciju donošenja zakona i provođenja politika te usporavanje ekonomskih reformi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.