PRITISAK NA VLADU

Demonstranti blokirali glavne ceste u Izraelu, traže dogovor o taocima u Gazi

Demonstranti su blokirali ceste i prosvjedovali ispred domova vladinih ministara

Izrael. AP/Leo Correa

FENA

7.7.2024

Protesti čiji je cilj izvršiti pritisak na izraelsku vladu da postigne dogovor o taocima koji su odvedeni u Gazu započeli su u nedjelju diljem Izraela.

Demonstranti su blokirali ceste i prosvjedovali ispred domova vladinih ministara, javio je Reuters.

Demonstracije su započele u 6:29 ujutro (4:29 po srednjoeuropskom vremenu), što odgovara vremenu početka napada na Izrael koji je izveo Hamas 7. oktobra, kojeg Sjedinjene Države i Europska unija, pored ostalih, smatraju terorističkom organizacijom.

Prosvjednici su izašli na ulice, blokirajući promet na glavnim raskrižjima diljem zemlje. Nakratko su zapalili gume na glavnoj autocesti Tel Aviv-Jeruzalem prije nego što je policija oslobodila put.

Male skupine s megafonima i transparentima također su demonstrirale ispred kuća niza ministara i koalicijskih zastupnika.

"Totalni promašaj! Totalni promašaj!" vikali su okupljeni ispred kuće ministra za strateške poslove Rona Dermera, člana najužeg kruga premijera Benjamin Netanjahu (Netanyahu).

U naselju Or Haner, u blizini granice s Gazom, demonstranti su objesili crni balon za svaku osobu ubijenu u napadu i žuti balon za svakog taoca koji se još drži u Gazi.

Neki se Izraelci ne slažu s ciljevima prosvjednika i vrše pritisak na vladu premijera Netanyahua da odbaci dogovor i nastavi borbu "dok se ne ispune svi ciljevi zemlje", javlja Reuters.

Napori da se osigura dogovor o taocima između Izraela i Hamasa u Gazi nakon devet mjeseci rata dobili su zamah posljednjih dana, a dužnosnici su izrazili optimizam, ali rekli da i dalje postoje razlike na kojima inzistiraju dvije strane, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hamasove zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je više od 38.000 Palestinaca ubijeno u ofenzivi pokrenutoj kao odgovor na Hamasov napad na južni Izrael, u kojem je oko 1.200 ljudi ubijeno, a više od 250 uzeto za taoce, prema izraelskim podacima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.