ŠOKIRAO DESNICU

Neočekivani pobjednik francuskih izbora: Šta je to Novi Narodni Front

Najveća stranka u NPF-u je LFI, koju predvodi radikalni ljevičar Žan-Lik Melanšon

Melanšon: NPF dobio najviše glasova. AP

E. Ć.

7.7.2024

Ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) je u vodstvu u drugom krugu glasanja na parlamentarnim izborima u Francuskoj.

NFP bi mogao odnijeti neočekivanu pobjedu ispred krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN). Ko su zapravo neočekivani pobjednici francuskih izbora? 

NPF je široka ljevičarska izborna alijansa stranaka u Francuskoj koja je osnovana 10. juna kao odgovor na odluku Emmanuela Makrona (Emmanuel Macron) da raspiše prijevremene parlamentarne izbore.

NPF okuplja Nepokorenu Francusku (LFI), Socijalističku partiju, Ekologe, Francusku komunističku partiju, Generacije, Javni Prostor i nekoliko drugih lijevo orijentisanih stranaka i grupa.

Najveća stranka u NPF-u je LFI, koju predvodi radikalni ljevičar Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon).

Melanšon: Smatra se liderom NPF-a. AP

Iako NPF nema zvaničnog lidera, široko se smatra da je Melanšon najbliži toj funkciji.

Predviđa se da će ljevičarska alijansa osvojiti između 172 i 215 mjesta od 577, kako sugeriraju izlazne ankete.

Melanšon je rekao da je njegova stranka "spremna vladati" nakon što su ankete pokazale da je njegova ljevičarska koalicija osvojila najviše mjesta na prijevremenim izborima u Francuskoj.

- Novi narodni front spreman je vladati. I na kraju krajeva, mi smo jedina alternativa koja ima vrlo organiziran program i vrlo detaljan program. 

Elementi ljevice su ujedinjeni i pokazali su da se mogu nositi s ovom izvanrednom povijesnom situacijom. Još jednom, to je spasilo Republiku, mi smo spasili Republiku - izjavio je Melanšon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.