VELIKA BRITANIJA

Starmer obećao da će osigurati poboljšani sporazum s EU o trgovinskim pravilima nakon Brexita

Najveća probritanska stranka u Sjevernoj Irskoj prekinula je bojkot decentralizirane skupštine

Starmer: Promjene prema trenutnom sporazumu. Fena

FENA

8.7.2024

Novi britanski premijer Keir Starmer obećao je u ponedjeljak da će osigurati poboljšani sporazum s Europskom unijom o trgovinskim pravilima nakon Brexita i obnoviti “propali dogovor” koji je potpisao bivši premijer Boris Johnson.

Govoreći u Belfastu nakon razgovora s čelnicima Sjeverne Irske, gdje su trgovinska pravila nakon Brexita godinama dominirala politikom, Starmer je kazao da će njegova nova vlada prvo morati provesti promjene prema trenutnom sporazumu kako bi izgradila povjerenje s Europskom unijom.

- Mislimo da možemo postići bolji dogovor od neuspješnog dogovora koji je Boris Johnson donio kući i radit ćemo na tome - izjavio je novinarima Starmer, koji je prošle sedmice uvjerljivo pobijedio.

- Nećemo moći postići bolji odnos ako ne pokažemo predanost odnosu i sporazumima koji su već uspostavljeni - dodao je.

Laburisti su odbacili ponovno pridruživanje jedinstvenom tržištu EU ili carinskoj uniji, ali su saopćili kako je moguće ukloniti neke trgovinske prepreke s blokom od 27 država, koji je Britanija napustila 2020.

Najveća probritanska stranka u Sjevernoj Irskoj prekinula je bojkot decentralizirane skupštine nakon izmjena pravila trgovanja koje je osigurao bivši premijer Rishi Sunak, ali je otada pozvala na dodatne promjene.

Upitan o izgledima za referendum o Ujedinjenoj Irskoj nakon što su irski nacionalisti Sinn Fein postali najveća stranka u pokrajinskom parlamentu, Starmer je kazao da će "djelovati u skladu sa Sporazumom na Veliki petak", mirovnim sporazumom iz 1998. koji je okončao tri decenije sektaškog nasilja.

Prema dogovoru, referendum je diskreciono pravo britanske vlade ako se ministru za Sjevernu Irsku "čini vjerojatnim" da bi većina bila za prekid veza s Londonom.

Starmer, koji je u nedjelju posjetio Edinburgh, nastavit će postizbornu turneju po četiri zemlje Ujedinjenog Kraljevstva posjetom Cardiffu tokom dana, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.