PORTPAROL KREMLJA

Rusija podržava turski prijedlog za rješavanje sukoba u Ukrajini

Znate da je predsjednik Putin nepokolebljivi zagovornik davanja prioriteta diplomatskim naporima za pronalaženje rješenja za ukrajinski sukob

Dmitrij Peskov. Anadolija

Anadolija

8.7.2024

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov podržao je u ponedjeljak prijedlog turskog ministra vanjskih poslova Hakana Fidana koji je pozvao na izgradnju međunarodne mirovne platforme sa širokim učešćem različitih država u interesu rješavanja ukrajinskog sukoba, javlja Anadolija.

Peskov je u obraćanju novinarima u Moskvi kazao da je ruski predsjednik Vladimir Putin uvijek bio pristalica diplomatskog rješavanja sukoba.

- Znate da je predsjednik Putin nepokolebljivi zagovornik davanja prioriteta diplomatskim naporima za pronalaženje rješenja za ukrajinski sukob. Naravno, nikada nismo odbijali da pregovaramo. Naprotiv, uvijek smo favorizirali pregovore koji uključuju sve zainteresirane strane. Iako trenutno ne postoji takva platforma, možete se složiti s Fidanom po ovom pitanju - rekao je Peskov.

Govoreći u subotu na neformalnom samitu šefova država Organizacije turkijskih država u Šuši u Azerbejdžanu, Fidan je pozvao na proširene mirovne napore i diplomatsku platformu za ublažavanje polarizacije u rusko-ukrajinskoj krizi i rješavanje ukrajinskog sukoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.