UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski: Orban ne može posredovati između Rusije i Ukrajine

Zelenski je kazao da Orbanovi razgovori s Putinom, koji su izazvali prekore unutar Europske unije, nisu bili usklađeni s Kijevom

Volodimir Zelenski. Platforma X

FENA

8.7.2024

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u ponedjeljak da mađarski premijer Viktor Orban ne može posredovati između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao 28-mjesečni rat, zadatak za koji je rekao da ga mogu preuzeti samo svjetske sile poput Kine, SAD ili EU.

Orban je prošle sedmice posjetio Kijev i Moskvu, a u ponedjeljak se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, opisujući svoj neočekivani put u Peking kao treću dionicu "mirovne misije".

Dok se svjetski čelnici pripremaju za odlazak na samit NATO-a, koji počinje u utorak u Washingtonu, ukrajinski predsjednik kazao je da samo moćne ekonomije ili zemlje s oružanim snagama mnogo jačim od ruskih mogu posredovati.

- Ima li mnogo takvih zemalja u svijetu? Ne puno. Vjerujem da su SAD i Kina takve zemlje. I EU, ne jedna država, nego cijela EU. To bi stvarno mogla biti posrednička misija - izjavio je Zelenski na konferenciji za novinare tokom posjete susjednoj Poljskoj.

Zelenski je kazao da Orbanovi razgovori s Putinom, koji su izazvali prekore unutar Europske unije, nisu bili usklađeni s Kijevom.

- Čak i ako se Putin sastane s predstavnikom određene države, to ne znači da želi okončati rat - kazao je.

- Kijev ostaje otvoren za prijedloge drugih zemalja o put do mira, ali oni bi se trebali uskladiti s ukrajinskom vizijom, posebno s mirovnim planom od deset tačaka - dodao je Zelenski.

Ukrajina se nada da će tokom ove godine održati drugi međunarodni samit na kome će razmotriti svoje predloge za mir. Kina, koja ima bliske veze s Moskvom, nije prisustvovala prvom sastanku u junu, podsjeća Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.