REPUBLIKANSKI KANDIDAT

Tramp: Bajden se neće povući jer ima velik ego

Istakao je da je aktuelnom predsjedniku SAD osigurana nominacija zbog svih delegata koje je osvojio tokom demokratskih predizbora

Tramp i Bajden. AP Photo

N. H.

9.7.2024

Donald Tramp (Trump), bivši predsjednik SAD i republikasnki kandidat na ovogodišnjim izborima, očekuje da će Džo Bajden (Joe Biden) ostati u utrci za Bijelu kuću, uprkos pozivima unutar Demokratske stranke da se povuče. 

Tramp je rekao da je Bajden odbio napustiti kampanju zbog ega, te istakao da je aktuelnom predsjedniku SAD osigurana nominacija zbog svih delegata koje je osvojio tokom demokratskih predizbora, prenosi Reuters. 

- Zanimljivo, on ima veliku moć, jer ima delegate. Znate, kada imate delegate, osim ako on ne kaže da odustaje, oni ne mogu učiniti ništa da ga izbace, osim 25. amandmana - rekao je Tramp u intervjuu za Fox News.

Inače, 25. amandman američkog ustava omogućava potpredsjedniku i članovima kabineta da proglase predsjednika nesposobnim obnašati dužnost, prenoseći ovlasti na potpredsjednika kao vršitelja dužnosti predsjednika. Nema nikakvih naznaka da su potpredsjednica Kamala Heris (Harris) ili čelnici demokrata predložili tu opciju.

Sam Bajden je u nekoliko navrata nakon toga jasno kazao da nema namjeru odustati od predsjedničke trke i da će još jednom pobijediti Trampa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.