DANAS SE OBILJEŽAVA

Svjetski dan stanovništva

Cilj je da se podigne svijest o pitanjima koja utječu na svjetsko stanovništvo

Svjetski dan stanovništva. semberija.info

I.P.

11.7.2024

Danas je Svjetski dan stanovništva koji se obilježava kako bi se podigla svijest o pitanjima koja utječu na svjetsko stanovništvo. Obilježavanje ovog dana je 1989. godine pokrenulo Upravno vijeće Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Nadahnuto je zanimanjem koje je javnost iskazala za vrijeme „Dana 5 milijardi”, koji je pao na 11. juli 1987., kada je svjetsko stanovništvo dosegnulo gotovo pet milijardi. Dan je predložio K. C. Zachariah, tada demograf u Svjetskoj banci.

Prema statistici, u novembru 2022. svjetsko stanovništvo doseglo je broj od osam milijardi ljudi.

Svjetski dan stanovništva nastoji skrenuti pažnju na pojedine demografske probleme s kojima se suočavaju države širom svijeta. Glavni ciljevi uključuju:

- Podizanje svijesti: informiranje javnosti o pitanjima kao što su spolno zdravlje, prava žena i djevojaka, obrazovanje, siromaštvo, održivi razvoj i zaštita okoliša.

- Promocija ravnopravnosti spolova: povećanje svijesti o potrebi za jednakim pravima i prilikama za žene i djevojke u svim aspektima života.

- Podrška zdravstvenim inicijativama: naglašavanje važnosti pristupa zdravstvenoj skrbi.

- Održivi razvoj: poticanje održivih praksi i politike koje će omogućiti uravnotežen rast stanovništva i zaštitu prirodnih resursa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.