ŠPANSKI PREMIJER

Sančez upozorio na dvostruke standarde: "Tražimo isti tretman za Gazu kao za Ukrajinu"

Sančez je ponovio da zapadne zemlje "ne mogu i ne bi trebale dozvoliti da nas bilo ko optužuje da imamo dvostruke standarde u odbrani međunarodnog pra

Pedro Sančez. AP Photo/Emilio Morenatti

N. H.

12.7.2024

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) rekao je da zapadne zemlje imaju dvostruke standarde kada je riječ o Pojasu Gaze.

Sančez je ponovio da zapadne zemlje "ne mogu i ne bi trebale dozvoliti da nas bilo ko optužuje da imamo dvostruke standarde u odbrani međunarodnog prava". 

- U tom kontekstu, ono što je Španija učinila je zahtijevala od Ukrajine, kao i od Gaze, isti način i istu čvrstinu u poštivanju međunarodnog prava - rekao je on.

S druge strane, na ovakve izjave je odgovorio francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) koji je rekao da "Zapad mora snažno odgovoriti na optužbe za dvostruke standarde". 

- Ponekad nas kritikuju jer smo daleko manje zabrinuti za Gazu nego za Ukrajinu, a ova kritika je duboko štetna za sve nas   rekao je Makon novinarima na samitu NATO-a u Vašingtonu. 

- Moramo pokazati da je to neosnovano. Ponavljam ovdje da je hitno potrebno postići primirje u Gazi, osloboditi taoce i provesti deeskalaciju koja je neophodna da bi se spriječilo širenje rata na Liban - poručio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.