VELIKA POLEMIKA

Mnogi američki milijarderi pozivaju Bajdena da se povuče iz predsjedničke utrke

Mnogi demokratski zastupnici i mediji pozvali su Džoa Bajdena da se povuče iz utrke u korist nekog mlađeg kandidata

Džo Bajden. AP

Anadolija

12.7.2024

Američki milijarderi koji su donirali novac Demokratskoj stranci zabrinuti su zbog toga što će predsjednik Džo Bajden nastaviti kandidaturu za izbore 5. novembra, kada bi američki birači trebali izaći na birališta.

Bajden iz Demokratske stranke i njegov republikanski rival, bivši predsjednik Donald Tramp, u noći 27. juna održali su javnu TV debatu u okviru predizbornog ciklusa. Međutim, zbog razočaravajućeg učinka u debati, Bajden se odjednom našao na meti žestokih kritika.

Mnogi demokratski zastupnici i mediji pozvali su Bajdena da se povuče iz utrke u korist nekog mlađeg kandidata, ali aktuelni predsjednik je poručio da ostaje u borbi za reizbor. U međuvremenu raste broj javnih ličnosti, uključujući milijardere koji pozivaju Bajdena da se povuče iz utrke. Samo neki od njih su: Haim Saban, Rid Hastings, Džordž Klubi, Gideon Stajn, Abigejl Dizni, Karla Jurvetson, Bil Ekmen, Ari Emanuel, Marti Dolan, Mark Kjuben, Beri Čarls Diler, Kristi Volton, Majkl Novograc, Vitni Vilson, Loren Pauel Džobs...

Obustaviti donacije

Medijski mogul Haim Saban, osnivač producentske kuće BVS Entertainment i veliki donator Demokratske stranke, kritikovrao je Bidenovu politiku na Bliskom istoku.

Rid Hastings, suosnivač Netflixa, rekao je da bi Bajden trebao dozvoliti boljem demokratskom kandidatu da pobijedi Trampa i pozvao ga da se povuče iz utrke.

Glumac Džordž Kluni također je jedan od poznatih američkih ličnosti koje su pozivale Bajdena da se povuče iz utrke za predsjednika.

Abigejl Dizni, unuka Roja Olivera Diznija, koji je osnovao kompaniju Walt Disney Company, rekla je da planira prekinuti donacije Demokratskoj stranci, koju je godinama finansirala, ako se Bajden ne povuče iz utrke.

Karla Jurvetson, poznata liječnica i filantrop, rekla je da se slaže s idejom da se donacije obustave dok Biden ne napusti utrku.

Ari Emanuel, izvršni direktor agencije za zabavu i medije Endeavour, kritizirao je Bajdenov predizborni stožer jer nije "potpuno transparentan u pogledu njegovih mentalnih i fizičkih sposobnosti".

Obmanuo američki narod

Vitni Vilson, koja ima značajna ulaganja na Wall Streetu, optužila je Bajdena da je "obmanuo američki narod o svojim mentalnim sposobnostima za funkciju" i zahtijevala da odmah povuče kandidaturu za predsjednika.

S druge strane, neki donatori su nakon debate javno potvrdili podršku Bajdenu.

Suosnivač LinkedIna Rid Hofman poručio je da i dalje podržava kandidaturu Bajdena.

Milijarder Avram Glejzer također je pružio podršku Bajdenu nakon što je bio domaćin kampanje prikupljanja sredstava za Bajdena u svom domu u Njujorku.

Džo Bajden je 46. i trenutni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Obnašao je i ulogu senatora i bivši je potpredsjednik u administraciji predsjednika Baraka Obame.

Rođen je 20. novembra 1942. godine u gradu Skranton, na sjeveroistoku Pensilvanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.