OBJAVA NA X

Bajden objavio da su Izrael i Hamas dogovorili okvir za prekid vatre u Pojasu Gaze

Moj tim napreduje i odlučan sam da to učinim - napisao je predsjednik SAD

Bajden: Ima još posla. X

FENA

13.7.2024

Izrael i palestinski pokret Hamas dogovorili su okvir za prekid vatre u Pojasu Gaze, objavio je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

- Prije šest sedmica izložio sam sveobuhvatni okvir za postizanje primirja i vraćanje taoca kućama. Ima još posla, i to su složena pitanja, ali s tim su okvirom sada saglasni i Izrael i Hamas. Moj tim napreduje i odlučan sam da to učinim - napisao je Bajden na društvenoj mreži X.

Nova runda indirektnih pregovora između strana u sukobu u Gazi postala je moguća nakon posljednjeg odgovora Hamasa na prijedloge koje je američki predsjednik iznio krajem maja. Trećeg jula su ured izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) i izraelska obavještajna agencija Mossad saopćili da su primili odgovor od Hamasa u vezi s dogovorom o taocima, a izraelski odgovor na to je u pripremi.

Narednog dana, Hamas je najavio konsultacije šefa političkog ureda Ismaila Hanijeha (Haniyeha) s Egiptom, Katarom i Turskom o načinima rješavanja situacije u Gazi, prenosi TASS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.