BROJNE REAKCIJE

Svjetski čelnici izrazili zabrinutost nakon atentata na Trampa: Političkom nasilju nema mjesta u demokratiji

Sa zabrinutošću sam pratio podmukli incident koji se dogodio bivšem američkom predsjedniku, kazao je El-Sisi

Tramp nakon atentata. Platforma X

Z. K.

14.7.2024

Svjetski čelnici izrazili su svoj šok i zabrinutost zbog jučerašnjeg pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump). Izdvojili smo najvažnije.

Kineski predsjednik Xi Jinping

- “Kina je zabrinuta zbog atentata na bivšeg predsjednika Trampa. Predsjednik Xi Jinping izrazio je saučešće bivšem predsjedniku Trumpu - rekao je portparol ministarstva vanjskih poslova.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

"Šokiran sam pokušajem atentata na bivšeg predsjednika Trumpa. Želim mu brz oporavak i mislima sam s onima koji su pogođeni. Osuđujem ovaj napad. Političkom nasilju nema mjesta u našim demokratijama.”

Irski premijer Simon Harris

"Ono što smo sinoć vidjeli iz Pennsylvanije bilo je zastrašujuće i pogrešno. Olakšanje je što je bivši predsjednik Trump na sigurnom i što je preživio pokušaj atentata. Naša su srca uz nedužne ubijene i teško ozlijeđene gledatelje. Političkom nasilju ne može biti mjesta.”

Egipatski predsjednik Abdel Fattah El-Sisi

“Sa zabrinutošću sam pratio podmukli incident koji se dogodio bivšem američkom predsjedniku i predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu. Potvrđujem da Egipat osuđuje incident, izražavam svoje želje za brzim oporavkom predsjednika Trumpa i završetkom predizborne kampanje u SAD-u u mirnom i zdravom ozračju, bez ikakvih manifestacija terorizma, nasilja ili mržnje.”

Njemački kancelar Olaf Scholz

"Napad na američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa je vrijedan prezira. Želim mu brz oporavak. Moje misli su također s ljudima koji su pogođeni napadom. Takvi činovi nasilja ugrožavaju demokraciju.”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

“Moje misli su s predsjednikom Donaldom Trumpom, žrtvom pokušaja atentata. Šaljem mu želje za brz oporavak. Gledatelj je poginuo, nekoliko ih je ozlijeđeno. To je tragedija za naše demokratije. Francuska dijeli šok i ogorčenje američkog naroda.”

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

"Duboko sam šokirana pucnjavom koja se dogodila tijekom predizbornog skupa bivšeg predsjednika Trumpa. Donaldu Trumpu želim brz oporavak i izražavam sučešće porodici nevine žrtve. Političkom nasilju nema mjesta u demokraciji.”

Nizozemski premijer Dick Schoof

“Šokiran napadom na bivšeg predsjednika i sadašnjeg predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. Olakšanje je što se čini da su njegove ozljede manje. Želim mu potpuni i brz oporavak i upućujem najbolje želje njemu i njegovoj porodici. Moje misli su sa svima koji su pogođeni ovim napadom. Političko nasilje je potpuno neprihvatljivo.”

Italijanska premijerka Giorgia Meloni

“Sa strepnjom pratim novosti iz Pennsylvanije, gdje je 45. predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump upucan tokom skupa. Upućujem mu moju solidarnost i najbolje želje za brz oporavak, uz nadu da će sljedećih nekoliko mjeseci predizborne kampanje dijalog i odgovornost pobijediti mržnju i nasilje.”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.