POTVRDILA POLICIJA

Četiri osobe ubijene u pucnjavi u blizini džamije u omanskoj prijestolnici Muscatu

Potvrđeni snimak AFP-a prikazuje ljude kako bježe u blizini džamije Imama Alija

Muscat: Ima i ranjenih. bbc

FENA

16.7.2024

Četiri osobe su ubijene, a ostali su ranjeni u pucnjavi u blizini džamije u glavnom gradu Omana Muscatu, potvrdila je policija u utorak.

Sigurnosno upozorenje

- Kraljevska omanska policija reagirala je na incident s pucnjavom koji se desio u blizini džamije u području Al-Wadi Al-Kabir - navodi policija u saopćenju.

Vlasti su prvobitno izvijestile da su četiri osobe ubijene, a "nekoliko ostalih" ranjeno je u džamiji u istočnom Muscatu.

Istovremeno, policija je saopćila da su "poduzete sve potrebne sigurnosne mjere i postupci za rješavanje situacije".

- Vlasti nastavljaju s prikupljanjem dokaza i provođenjem istrage kako bi se otkrile okolnosti incidenta - dodaje se.

Nakon pucnjave, američka ambasada u Muscatu izdala je sigurnosno upozorenje i otkazala je sve termine za izdavanje viza u utorak.

Biti na oprezu

U objavi na društvenoj mreži X, ambasada je saopćila da bi "američki građani trebali ostati na oprezu, pratiti lokalne vijesti i slušati upute lokalnih vlasti."

Potvrđeni snimak AFP-a prikazuje ljude kako bježe u blizini džamije Imama Alija, s vidljivim minaretom, dok u pozadini odjekuju pucnji.

Čuje se glas koji govori "Oh, Bože" i više puta spominje "Oh, Huseine", misleći na imama Huseina ibn Alija, unuka poslanika Muhammeda.

Muslimani iz cijelog svijeta ove sedmice obilježavaju mučeništvo imama Huseina ibn Alija, unuka poslanika Muhammeda, u bici kod Kerbele 61. godine po Hidžri (680. godine).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.