ODLUKA VLASTI

Njemačka zabranila desničarski časopis Compact: Radi protiv ustavnog poretka

Pretrage objekata časopisa kao i domova njegovih vodećih osoba bile su usmjerene na zaplijenu imovine

Zabrana za časopis. Twitter

FENA

16.7.2024

Vlasti u četiri njemačke savezne države pretražile su objekte povezane s desničarskim ekstremističkim časopisom Compact nakon što je ministarstvo unutrašnjih poslova u utorak zabranilo to izdanje, rekavši da radi protiv ustavnog poretka.

Pretrage objekata časopisa, kao i domova njegovih vodećih osoba, uprave i vodećih dioničara u Brandenburgu, Hessenu, Saskoj i Saskoj-Anhaltu bile su usmjerene na zaplijenu imovine i drugih dokaza, navodi se u saopćenju ministarstva.

- To je središnje glasilo desničarske ekstremističke scene. Ovaj časopis na neizreciv način potiče mržnju prema Jevrejima,  ljudima s historijom migracija i našoj parlamentarnoj demokraciji - rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Zabranom, koja se odnosi i na kompaniju kćerku Compacta Conspect Film, zabranjuje se bilo kakav nastavak dosadašnjih aktivnosti. Glavni urednik časopisa Compact, Juergen Elsaesser, nije odmah odgovorio na e-mail sa zahtjevom za komentar.

Mjesečnik s nakladom od 40.000 primjeraka i širokom prisutnošću na društvenim mrežama širi koncept društva koji nastoji prikazati određene etničke skupine kao građane drugog reda i stvoriti klimu marginalizacije, saopćilo je ministarstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.