ATENTAT NA TRAMPA

Propusti Tajne službe: Pet ključnih stavki na koje moraju dati odgovore

Kimberli Čitl (Kimberly Cheatle), šefica Tajne službe, pozvana je da svjedoči pred komisijom Predstavničkog doma američkog Kongresa

Tajna služba mora odgovoriti na pitanja. AP

Dž. R.

16.7.2024

Ulogu glavnih istražitelja atentata na Donalda Trampa (Trump) preuzeo je FBI.

Dok SAD traže odgovore, Tajna služba kaže da radi na otkrivanju "šta se dogodilo, kako se dogodilo i kako mogu spriječiti da se incident poput ovog više ikada ponovi".

Kimberli Čitl (Kimberly Cheatle), šefica Tajne službe, pozvana je da svjedoči pred komisijom Predstavničkog doma američkog Kongresa 22. jula.

Obezbijeđen krov

Ostaje nejasno kako je osumnjičeni napadač Tomas Metju Kruks (Thomas Matthew Crooks) dobio pristup krovu zgrade u blizini skupa koja je bila nešto više od 130 metara od Trampa.

Krov je bio poznata slaba tačka prije događaja, navodi "NBC njuz", koji se poziva na dva izvora upoznata sa operacijama Tajne službe.

- Neko je trebalo da bude na krovu ili da obezbjeđuje zgradu tako da niko ne može da se popne na krov - citira NBC jedan od izvora.

Postavlja se i pitanje pristupa krovu, kao i da je linija pogleda do podijuma gde je stajao Tramp trebalo da bude blokirana.

- Kruks nije trebalo da ima direktan pogled na Trampa - rekao je u ponedeljak za "ABC juz" sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas.

Maiorkas je rekao da će zvaničnici zaista nezavisno proučiti događaj i dati preporuke Tajnoj službi.

Upozorenja o napadaču

Svjedok pucnjave rekao je za BBC da su on i drugi "jasno" primjetili Kruksa kako puzi po krovu sa puškom. Alarmirali su policiju, ali je osumnjičeni nastavio da se kreće nekoliko minuta prije nego što je pucao, a zatim je i sam ubijen.

Specijalni agent FBI Kevin Rodžek priznao je da je bilo "iznenađujuće" da je napadač mogao da otvori vatru.

Okružni šerif je potvrdio da je Kruksa primjetio lokalni policajac, koji nije uspio da ga zaustavi na vrijeme. Ono što ostaje nejasno jeste da li je ova informacija stigla do agenata oko Trampa.

Kruks je već bio na radaru zvaničnika, prema jednom visokom zvaničniku za sprovođenje zakona. Oni su anonimno rekli za CNN da su policajci mislili da se ponaša sumnjivo u blizini detektora metala na događaju. Ova informacija je navodno prenijeta Tajnoj službi.

Oslanjali se na lokalnu policiju

Naoružani napadač je pucao iz, kako je policija opisala, "sekundarnog prstena", kojim nije patrolirala Tajna služba, već lokalni i državni službenici.

Bivši agent Tajne službe je rekao da ovakav dogovor funkcionira samo kada postoji jasan plan o tome šta treba da se radi kada se uoči opasnost.

- Kada se oslanjate na lokalne partnere za sprovođenje zakona, bolje je da pažljivo isplanirate i kažete im šta očekujete da urade u vezi sa prijetnjom - rekao je Džonatan Vakrou za "Vašington post".

Propisno obezbjeđenje

Bivši predsjedavajući nadzornog odbora Predstavničkog doma sugerirao je da je Tajna služba bila "previše raširena", što je pogoršalo problem pošto lokalna policija nije "obučena" da obezbjedi događaj kao što je subotnji skup.

Džejson Čafec, koji je ranije izvještavao o propustima Tajne službe, rekao je za "Vašington post" da nema većeg "profila prijetnje" od Trampa ili predsjednika Džoa Bajdena, ali da se to nije odrazilo na broj pripadnika obezbjeđenja u Pensilvaniji.

Tajna služba je demantovala sugestije da je odbila zahtjev Trampovog tima da se pojača broj obezbeđenja prije skupa.

Međutim, "Vašington post" je objavio da je video razmjenu poruka u kojima je bivši službenik Tajne službe pitao kolege kako je osumnjičeni sa oružjem došao tako blizu Trampa. Navodno je dobio odgovor: "Resursi".

Zaštita Trampa

Agenti koji su štitili Trampa dobili su pohvale, uključujući bivšeg agenta Roberta Mekdonalda, koji je rekao da su uradili "prilično dobar posao" uprkos tome što ne postoji tačan "priručnik" o tome šta treba da se radi u takvoj situaciji.

Ali, postavlja se i pitanje da li su bili dovoljno brzi da odvedu bivšeg predsjednika u vozilo.

Na snimku se vidi kako brzo formiraju štit oko njega odmah nakon pucnjave, ali onda izgleda da zastaju dok Tramp traži da uzme cipele. Bivši predsjednik je potom stisnuo šaku koju je pokazao pristalicama.

Veteran tajne službe rekao je za "Njujork tajms" da on ne bi čekao.

- Da sam bio tamo, to se ne bi desilo. Idemo, i idemo sada. Da sam bio na njihovom mjestu, kupio bi mu nove cipele - rekao je Džefri Džejms.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.