PROBLEMATIČNA DIPLOMATIJA

Evropski parlament oštro kritikovao Orbana zbog susreta sa Putinom

Evropska komisija odlučila je da bojkotuje šestomjesečno predsjedavanje Mađarske Savjetom EU

Vladimir Putin i Viktor Orban. Anadolija

D. R.

17.7.2024

Evropski parlament (EP) oštro je kritikovao danas mađarskog premijera Viktora Orbana zbog sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi.

Više članica Evropske unije (EU), kako prenosi Radio Slobodna Evropa, zamjerilo je Orbanu nekoliko iznenadnih posjeta tokom jula Rusiji i Pekingu gdje se sastao sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, bez podrške evropskog bloka.

Mađarska je u julu preuzela rotirajuće šestomjesečno predsjedavanje EU, što znači da je Budimpešta zadužena za organizovanje sastanaka EU, ali ne ovlašćuje Orbana da vodi diplomatiju u ime 27 zemalja EU.

U rezoluciji EP je osudio Orbanovu posjetu Rusiji kao “eklatantno kršenje ugovora EU i zajedničke spoljne politike”.

- To kršenje treba da ima posljedice po Mađarsku - navodi se u rezoluciji.

Dokument, u koji su uključeni i odjeljci o kontinuiranoj podršci EU Ukrajini, usvojila je velika većina od 495 poslanika EU, od 679 koliko ih je glasalo.

- Orban se sastao sa Putinom da ocrni EU, da proglasi da ima mirovni plan za koji niko ne zna i promoviše ruski ekspanzionizam - rekao je Iratže Garsija Perez, koji predvodi grupu socijalista u EP.

Evropska komisija odlučila je da bojkotuje šestomjesečno predsjedavanje Mađarske Savjetom EU kao odgovor na kontroverzna putovanja Orbana u Moskvu i Peking, koja mnogi smatraju uvredom političkom jedinstvu Unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.