PENSILVANIJA

Pojavio se novi jezivi snimak uoči atentata na Trampa: Roditelji napadača zvali policiju prije kobnog skupa

Tajna služba ga je promatrala, ali mu je izgubila trag kad je napustio sigurnosno područje

Nakon napada na Trampa. Screenshot

E. Ć.

17.7.2024

Roditelji Tomasa Metjua Kroksa (Thomas Matthew Crooks), mladića koji je pokušao ubiti Donalda Trampa (Trump), zvali su policiju da prijave njegov nestanak.

Podsjetimo, Kroks je na skupu predsjedničkog kandidata iz redova republikanaca bio tri sata prije nego je izveo neuspješan atentat izazvaši sumnju tajnih službi jer je nosio daljinomjer kojim se koriste lovci, a njegovi su roditelji zvali policiju u Bethel Parku, izvijestio je Fox News.

Mislili da je u streljani

Njegov je otac policiji rekao da pretpostavlja da je njegov sin otišao u streljanu kako bi vježbao s puškom i da će se vratiti do 13 sati u subotu, piše CNN. Ipak, kako je vrijeme prolazilo, postajao je sve zabrinutiji i nazvao je lokalnu policiju.

U subotu oko 15 sati, Kroks je primijećen na sigurnosnom pregledu skupa i pokušao je proći kroz detektore metala s daljinomjerom, koji strijelci koriste za mjerenje udaljenosti.

Naprava, koja izgleda poput malog dalekozora, ne bi ga spriječila da uđe na skup u Batleru u Pensilveniji, ali ga je stavila u fokus organa reda.

Tajna služba ga je promatrala, ali mu je izgubila trag kad je napustio sigurnosno područje.

Vjeruje se da je potom pokupio pušku iz svog automobila, a potom pucao u Trampa, ubio sudionika skupa i ranio druge. U automobilu je imao i pancirni prsluk i dvije eksplozivne naprave.

Napad na Trampa

Potom se, 40 minuta prije pucnjave, ponovno vratio u vidokrug tajne službe.

Oko 18:11, Kroks je zauzeo položaj na kosom krovu i pucao na Trampa s udaljenosti od oko 165 jardi (150 metara), ranivši ga u uho i ubivši penzionisanog vatrogasnog komandanta.

U međuvremenu se pojavila i nova snimka na kojoj se vidi kako Trampov atentator vreba oko zgrade, sat vremena prije početka skupa na kojem je pucao na bivšeg američkog predsjednika. Svi su ga potpuno ignorirali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.