POJAS GAZE

U izraelskim napadima na Khan Younis ubijeno najmanje 50 Palestinaca

Medicinski kompleks Nasser pozvao je stanovnike da "hitno daju krv" za povrijeđene zbog velike nestašice jedinica krvi

Pojas Gaze. Anadolija

Anadolija

22.7.2024

Najmanje 50 ljudi je ubijeno u izraelskim napadima u gradu Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze, potvrdio je medicinski izvor, prenosi Anadolu.

Izraelska vojska naredila je Palestincima koji žive u istočnim četvrtima u Khan Younisu da se odmah evakuišu, a stanovnici su viđeni kako bježe iz svojih područja pješice i kolima usred izraelskog bombardovanja, javila je zvanična palestinska novinska agencija Wafa.

Medicinski kompleks Nasser pozvao je stanovnike da "hitno daju krv" za povrijeđene zbog velike nestašice jedinica krvi.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee tvrdi da je "prisustvo više vojnih operacija i raketna vatra iz istočnog dijela Kan Younisa učinili boravak tamo opasnim".

Prije dvije sedmice, izraelska vojska je ubila najmanje 90 Palestinaca i ranila 300 u napadima na područje al-Mawasi u blizini Khan Younisa, koje je vojska označila kao “sigurnu zonu”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu opravdao je masakr, rekavši da je cilj napada bio komandant Hamasovog naoružanog krila Mohammed Deif i njegov zamjenik.

Međutim, Izrael nije potvrdio smrt komandanta.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra.

Od tada je ubijeno više od 39.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a više od 89.900 je povrijeđeno.

Više od devet mjeseci nakon izraelskog napada, ogromni dijelovi Gaze leže u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.