UHAPŠEN U OKTOBRU

Lider Hamasa na Zapadnoj obali preminuo u izraelskom pritvoru

Prije hapšenja patio je od ozbiljnih zdravstvenih problema i bio mu je potreban intenzivan medicinski nadzor

Najmanje 18 Palestinaca je umrlo u izraelskom pritvoru od početka rata u Gazi 7. oktobra. AP

N. Aj.

26.7.2024

Lider Hamasa na Zapadnoj obali preminuo je u izraelskom pritvoru nakon pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, saopćilo je palestinsko vladino tijelo rano u petak.

Mustafa Muhamed Abu Ara (Muhammad, 63) preminuo je nakon što je prebačen u bolnicu iz zatvora Ramon na jugu Izraela, navodi se u saopćenju Palestinske komisije za pritvorenike.

- Prije hapšenja patio je od ozbiljnih zdravstvenih problema i bio mu je potreban intenzivan medicinski nadzor. Međutim, od trenutka hapšenja, šeik Abu Ara se, kao i svi zatvorenici, suočio s zločinima bez presedana - navodi se u saopćenju.

Abu Ara, koji je uhapšen u oktobru prošle godine, bio je podvrgnut torturi i lišen liječenja, saopćilo je palestinsko tijelo. Iz Izraela nije bilo komentara.

Najmanje 18 Palestinaca je umrlo u izraelskom pritvoru od početka rata u Gazi 7. oktobra, saopćilo je prošlog mjeseca Udruženje palestinskih zatvorenika.

Napadači predvođeni Hamasom ubili su 1.200 ljudi i odveli više od 250 zarobljenih, prema izraelskim podacima. Oko 120 osoba još su taoci, iako Izrael vjeruje da je trećina njih mrtva.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je više od 39.000 Palestinaca ubijeno, a većina od 2,3 miliona stanovnika Gaze raseljena je u borbama koje su uništile veći dio enklave i stvorile humanitarnu katastrofu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.