O SVEMU POMALO

Orban nikoga nije preskočio u svom govoru: Tretirao Francusku i OI, Zapad, Brisel i Ukrajinu

Ponovio je kako se nada pobjedi Donalda Trampa i tome da će on donijeti mir

Orban održao govor. Facebook

N. Aj.

27.7.2024

Mađarski premijer Viktor Orban organizirao je još jedan govor na kampu Tusvanjos u Rumuniji, tačnije u Transilvaniji.

I ovaj je izazvao veliku pažnju javnosti. Inače, tu se okupljaju uglavnom etnički Mađari te su Orbanu poslužili kao podloga za političke poruke koje su upućene Mađarima, Zapadu, ali i cijelom svijetu.

Uoči samog govora, Orban je inauguriran u počasnog husara.

- Neka te Božji blagoslov prati svaki dan u tvom životu - rekao je jedan od husara Orbanu prilikom dodjele priznanja.

Orban se u govoru osvrnuo na kritike iz Brisela povodom njegovih posjeta Rusiji i Kini.

"Ne razumijemo"

- Dobili smo kritike iz Brisela i oni su osudili mirovnu misiju. Brisel je također uvrijeđen zbog toga što, ono što oni rade, nazivamo proratnom politikom. Oni misle da podržavaju rat zarad mira. To nas podsjeća na Lenjina koji je rekao da država umire s krajem komunizma. Kao što nismo razumjeli Lenjinovu tezu, ne razumijemo ni ljude iz Brisela na sastancima - rekao je Orban.

Ponovio je kako se nada pobjedi Donalda Trampa (Trump) i tome da će on donijeti mir.

- Ukrajinci su već poludjeli, sada samo Evropljani treba da se opamete dok ne bude prekasno. Ako Tramp ne bude izabran za predsjednika SAD, bit će problema - kazao je.

Istakao je da Ukrajina želi postati istočna granična straža Zapada.

- Važnost njihovog postojanja povećala se u njihovim očima i u očima svijeta. To ih je dovelo u stanje akcije, što mi, neukrajinci, doživljavamo kao agresivan zahtjev. To je moć koja im uzrokuje otpor bez presedana - poručio je Orban.

Iznio je mnoge kritike na račun EU politike.

- Evropska politika je propala. Evropa je odustala od zaštite sopstvenih interesa. Evropa ne čini ništa osim da bezuslovno prati vanjsku politiku SAD čak i po cijenu samouništenja. Sankcije su ekonomiju Unije učinile nekonkurentnom i predale je SAD. Evropska politika je također propala jer je središte nekada bila osovina Pariz - Berlin. Ipak, sada je osovina London - Varšava - Kijev postala dominantnija. Promjena centara moći nije nova ideja. To je stari poljski plan - kazao je mađarski premijer.

Govorio je i o ulozi Zapada u onome što on zove razgradnja država.

Sistem vrijednosti

- Srednju Evropu čine nacionalne države koje su suverene, imaju zajednički sistem vrijednosti. Nacionalne države imaju biblijsku osnovu. Žele se riješiti etničke homogenosti koja je temelj nacije. Brisel je još pod okupacijom liberalne oligarhije - rekao je.

Dodao je da dio zaštite suvereniteta predstavlja i to da se Mađarska ne integriše, već da ide svojim putem.

- Podrška mađarskim porodicama bit će proširena i na područja koja naseljavaju Mađari i van granica naše zemlje - kazao je premijer Mađarske.

Poručio je, kada je otvaranje Olimpijskih igara u Parizu u pitanju, da ne treba vrijeđati Francuze, "čak i ako smo se uvrijedili onim što smo vidjeli".

- Predsjednik Makron je bliži nacionalnoj ideji nego što mislimo - rekao je Orban.

Na kraju govora, Orban je još jednom ponovio kako će Mađari voditi nezavisnu politiku unutar Evropske unije.

- Zapadni dio Evropske unije neće se vratiti u oblik nacionalne države. Unija je izgubila rat, prepuštena je Americi, a više ne možemo finansirati kreditiranje i obnovu Ukrajine. Evropska unija mora platiti cijenu ratne avanture. Ta cijena će biti visoka. Evropa će biti prinuđena prihvatiti da istočne zemlje članice vode nezavisnu vanjsku politiku - poručio je Orban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.